är det säkert att äta mozzarella under graviditeten?

Hälsovården varnar ofta gravida kvinnor mot att äta vissa livsmedel. Detta beror på att vissa livsmedel kan innehålla mikrober eller ämnen som kan vara potentiellt farliga för det ofödda barnet eller till moderen. Ost är en grupp matar som en gravid kvinna måste vara försiktig med, även om många ostar anses vara säkra att äta. Från och med 2011 kan det vara säkert att äta mozzarella under graviditeten, även om det beror på om mjölken osten var gjord av pastöriserad.

Pasteurization är en värmebehandlingsprocess som dödar majoriteten av mikrober i mjölk. Det finns närvaron av vissa typer av mikrober i ost som utgör en fara för gravida kvinnor och deras barn. Risken för en farlig mikrobe som smittar en kvinna är mycket låg om mjölken är pastöriserad och oacceptabelt hög om mjölken är unpasteuriserad. Mozzarella i graviditet bör därför inte ätas om produkten är gjord av opasteuriserad mjölk.

Pasteuriserad mozzarella anses vara säker att äta. Gravida kvinnor kan kolla detta på etiketten på mozzarella-produkter när de köper den i en butik. I en restaurang inställning, om inte kocken kan försäkra att mozzarella är pastöriserad, då är det osäkert att äta.

Hårda ostar, som cheddar, har låga nivåer av vatten och är inte gästfria miljöer för många farliga mikrober, särskilt när de är gjorda av pastöriserad mjölk. Mjukare ostar innehåller mer vatten, och mikrober tenderar att växa i dessa snabbare. Exempel på bland annat blåost, feta och mexikansk queso. Den mest signifikanta farliga mikroben som kan förekomma i ost, särskilt opasteuriserad ost, är Listeria monocytogenes.

Listeria monocytogenes är en bakterieart, och även om den kan växa i ost kan den också vara närvarande i andra livsmedel, som köttfärs eller råmjölk. Normalt lider kvinnor som inte är gravida inte allvarlig matburna sjukdomar genom att ta in bakterierna. Under graviditeten har dock en kvinna ett mindre robust immunsystem på grund av närvaron av ett foster som har annan kemi än sin mamma. Om en kvinna intar Listeria monocytogenes när hon är gravid, kan hon drabbas av betydande hälsoproblem och även förlora sin bebis.

Forskning pågår i livsmedelssäkerhet under graviditeten, och kvinnor som vill kontrollera att deras kost inte utgör någon signifikant risk för deras barn bör alltid kolla den senaste informationen från sin nationella hälsomyndighet. Även om pastöriserad mozzarella i graviditeten anses vara säker att konsumera, bör en gravid kvinna ta hand om att kontrollera andra ingredienser i en maträtt med mozzarella, om dessa ingredienser, som skinka, också kan vara potentiella källor till Listeria monocytogenes. Andra pastöriserade mjuka ostar som är lika säkra som mozzarella i graviditeten inkluderar fläskost, ricotta och ostspridningar. Vissa hälsovårdsmyndigheter godkänner också pastöriserade blåostar, pastöriserad getost och pastöriserad brie, men andra ger råd om dessa, även när de pasteuriseras.