Är det säkert för gravida kvinnor att resa med flyg?

Många ifrågasätter om det är säkert för gravida kvinnor att resa med flyg. När du pratar om kommersiella flygbolag, och inte raketfartyg, parasailing eller bungehoppning, tror de flesta läkare att det är säkert för friska gravida kvinnor att flyga under de flesta omständigheter. Det finns några kontraindikationer att flyga när du är gravid, och vissa flygbolag får inte tillåta det efter den 36: e gravidveckan, om du inte har en anteckning från en medicinsk professionell som rensar dig att flyga.

Det är också så att det kanske inte är säkert för gravida kvinnor att resa ofta med flyg. Under flygningen utsätts du för låga strålningsnivåer. Konsekvent exponering, om du är en flygvärdinna eller en pilot kan göra flygning på för regelbunden basis osäker, eftersom strålning – även i låga halter – kan påverka fostrets utveckling. Flygbolag har ofta regler för att skydda sina anställda från att behålla sina vanliga jobb om de är gravida. Det här gäller kanske inte om du arbetar på jobbet, inte hos ett flygbolag, där du ofta måste resa med flyg. Om ditt jobb eller livsstil kräver frekvent resa kan du behöva diskutera de potentiella effekterna på din graviditet och fostrets hälsa.

De flesta medicinska experter föreslår att det är säkert för gravida kvinnor att flyga under de två första trimestern, men rekommenderar inte att flyga under tredje trimestern om inte absolut nödvändigt. Varningar under första trimestern kan ha mer att göra med fysisk komfort än vad som helst annat. Förutsatt att en kvinna är frisk och graviditeten fortskrider normalt, är flygresor vanligtvis bra, men det kan göra tidiga graviditets symtom som morgonsjukdom och störningar i näsan. Det finns också viss oro för graden av att fånga virus eller infektioner på trånga flygplan, särskilt på långa flygningar. Eftersom vissa virus kan sätta dig och din baby i fara, särskilt under de första tre månaderna, kanske du vill spara resan under andra graviditeten av graviditeten.

Det är också möjligt att göra det säkrare för gravida kvinnor att resa med flyg genom att observera några försiktighetsåtgärder. Även om det är sällsynt, kommer flygresor ibland att leda till blodpropp i benen, vilket kan leda till emboli eller stroke. För att undvika denna risk, använd kompressionstrumpor och gå upp varje halvtimme för att gå runt och återställa god blodcirkulation till benen. Det rekommenderas också att du dricker mycket vatten på långa resor, eftersom flygning kan dehydrera kroppen.

Ibland är det inte säkert för en gravid kvinna att resa med flyg, speciellt om hon har ett existerande medicinskt tillstånd eller en komplicerad graviditet. Om du har prenatal diabetes, okontrollerad hypertoni, hjärtförhållanden av något slag, problem med din placenta eller andra tillstånd som gör din graviditet hög risk bör du konsultera en läkare innan du gör dina reseplaner. Kvinnor som riskerar missfall eller för tidigt arbete kan också få veta att undvika att flyga och en kvinna som bär ett barn med allvarligt medicinskt tillstånd får uppmanas att inte flyga under tredje trimestern för att undvika de potentiella problem som tidigt arbete kan utgöra.