är ricotta frisk?

Ricotta är en färsk valleost gjord av får eller mjölk som skapades i Italien och det är vanligt vid bakning och italiensk mat. Whey är en biprodukt av osttillverkning, en vätska som förblir efter att fettkvarnen som bildar osten har separerats. Ricotta görs genom att återuppvärma vasslen tills den bildar sin egen ostmassa. På samma sätt som kockost, är den lätt i konsistens och kan införlivas i traditionellt kalori-täta rätter som lasagne och ostkaka för att sänka fett- och kaloriinnehållet. Det anses vara näringsrikt eftersom det är lågt i fett, men ändå tätt med en högkvalitativ form av protein, samma form av protein som är populärt i proteintillskott.

Medan mjölkostar tillverkas genom att curdling djurmjölk med en syra och sedan separerar osten från vätskan, använder ricotta endast vasslevätskan som lämnas efter. Till skillnad från traditionella ostar som är äldre, konsumeras ricotta färskt och som sådan har en mycket kort hållbarhetstid. Det är som cottage cheese i utseende och textur men är något sötare i smak. Båda anses vara friska eftersom de är relativt låga i fett och hög protein, särskilt de som delvis framställts av skummjölk.

Vanlig ost innehåller huvuddelen av fettet från mjölken såväl som kaseinprotein, vilket utgör 80 procent av proteinet som finns i mjölken. Ricotta innehåller å andra sidan endast ca 13 procent fett i skumform. Det innehåller också vassleprotein, vilket utgör 20 procent av proteinet i mjölk. Whey är känt som ett högkvalitativt protein, vilket innebär att det levererar ett stort antal av de essentiella aminosyror som människor behöver i deras kost. Detta gör det till den mest sålda typen av protein i pulver och andra tilläggsformer.

Eftersom ricotta är lägre i fett och högre i protein än andra krämiga ostar, som gräddeost och mascarpone, kan det ersättas för dessa ostar när kockarna vill sänka kalori och fettinnehåll. Många traditionella italienska livsmedel som lasagne och cannoli är redan gjorda med ricotta.

Några rätter är dock beroende av tjockare ostar som gräddeost och kan därför bli hälsosammare genom att ersätta lite eller allt ost med ricotta. Cheesecake, till exempel, kan göras helt med ricotta. Den kommer att ha en luftigare, fjädrande konsistens än traditionell ostkaka men kommer att vara mycket lägre i fett.