är vattenpiller säkert?

Vattenpiller, även kända som diuretika, är läkemedel som spola överflödigt vatten från kroppen. De anses i allmänhet vara säkra om användaren tar medicinen enligt anvisningarna. Diuretika används för att behandla tillstånd som högt blodtryck, ödem, hjärtsvikt och andra hälsoproblem. Kvinnor kan ta diuretika när de upplever vätskeretention.

De vanligaste diuretika som föreskrivs för patienter är tiazid, osmotisk, slinga och kaliumsparing. Varje typ av diuretikum påverkar en specifik del av njurarna. När en person tar ett diuretikum stimulerar p-piller njurarna för att skölja salt och vatten från människans kropp.

Mindre natrium och vatten i kroppen bidrar till att sänka blodtrycket, vilket gör det enklare för hjärtat att arbeta. Andra ämnen som elimineras från kroppen inkluderar magnesium, klorid, kalium, kalcium, fosfor och urinsyra. Att ta ett diuretikum får en person att urinera oftare under hela dagen, vilket eliminerar vatten och ämnen från njurarna.

En läkare kan ordinera vattenpiller till patienter, men doserna varierar beroende på patientens behov. Vissa patienter kan ta ett vattenpiller endast två till tre gånger i veckan. Andra kan ta ett diuretiker flera gånger om dagen. När patienten administreras medicinen kan diuretikumet börja fungera efter att bara en timme har gått.

Som med alla mediciner kan patienter få biverkningar när de tar ett diuretikum. De kommer till exempel att uppleva frekvent urinering. De kan till och med behöva gå på toaletten flera gånger under hela natten. Patienterna kan känna sig törstigare eftersom en stor mängd vatten spolas från systemet.

En annan bieffekt kan innefatta minskade kaliumnivåer, vilket kan leda till en oregelbunden hjärtslag. Vissa patienter som tar vattenpiller kan uppleva yrsel, förvirring eller humörsvängningar. Sällsynta biverkningar kan innefatta oregelbundna menstruationscykler, fördjupning av röst, bröstförstoring hos både män och kvinnor och ökad hårväxt.

Innan du börjar ta ett diuretikum, ska patienten informera läkaren om han eller hon tar andra läkemedel eller tillskott. Detta beror på att vissa läkemedel kan orsaka biverkningar vid användning tillsammans med ett vattenpiller. Att dricka alkohol kan också öka allvaret av biverkningar. Vissa läkare kan be sina patienter att väga sig dagligen för att övervaka mängden vatten som förloras i ett diuretikum. Läkare ska också regelbundet kontrollera patientens blodtryck och kaliumnivå för att säkerställa att patienten förblir i god hälsa.