hur behandlar jag en lisinoprilutslag?

Lisinopril är en typ av medicin som används för att behandla olika typer av cirkulationsproblem, såsom högt blodtryck och hjärtsvikt. Detta läkemedel är en av en grupp läkemedel som kallas angiotensinomvandlande enzym (ACE) -hämmare. Några av de biverkningar som vanligtvis ses med lisinopril inkluderar huvudvärk, trötthet och en ihärdig hosta. En mycket mindre vanlig bieffekt av detta läkemedel är ett utslag som vanligtvis behandlas symptomatiskt med aktuella krämer och antihistaminer för att minska klåda.

Om utbrottet av lisinoprilutslaget är plötsligt och svårt, kan det vara ett symptom på en allergisk reaktion på läkemedlet. Andra symtom som indikerar denna typ av reaktion inkluderar svullnad av läppar, ansikte eller hals och andningssvårigheter. Reaktioner som dessa kan vara livshotande och bör behandlas som en medicinsk nödsituation. Sådana problem är mycket sällsynta, men om utslag är relaterat till en allvarlig allergisk reaktion, måste den omedelbart behandlas av en medicinsk proffs.

Något lättnad från en lisinoprilutslag ges ofta genom applicering av aktuella krämer och salvor innehållande hydrokortison. Dessa är vanligtvis allmänt tillgängliga och är generellt billiga. Sådana krämer hjälper till att kontrollera eventuell klåda och inflammation som uppstår som en del av utslaget. De bör appliceras enligt etikettinstruktionerna och användas tills utslaget sänker sig.

Det är bäst att undvika att utsätta ett lisinoprilutslag för starkt solljus, eftersom UV-strålar kan verka som irriterande och kan göra att utslaget blir värre. Håll utslaget täckt när du går ut för att skydda det från solen. Undvik repor på det drabbade området, eftersom ett lisinoprilutslag kan bli smittat om huden skadas av för mycket repor. Om det är svårt att sluta att skrapa, kan nageln skära mycket kort, vilket kan hjälpa till att minimera skadorna på huden.

Vid tvättning bör endast mild tvål användas när ett lisinoprilutslag är närvarande. Hårda tvål kan torka huden och orsaka att hudutslaget blir alltmer kliande med torr, flakande hud. Ett bad med havregryn i det kan hjälpa till att lugna de mer besvärliga aspekterna av utslaget. Om det fortsätter att vara störande, sprider eller visar tecken på att bli inflammerad eller infekterad, kan den enda behandlingen vara att sluta ta lisinopril. När läkemedlet är stoppat, kommer utslaget generellt att krympa och kommer vanligtvis att försvinna inom några veckor.