hur behandlar jag ett knipat knä?

Knippade knän uppstår eftersom någon typ av skada har orsakat de små blodkärlen runt knäet för att läcka blod under huden. I vissa fall kan blåmärken vara ömma vid beröringen, liksom lite öm. Det finns också en chans att blåsa in på själva benet och mer allvarligt än bara en samling blod under huden. Under alla omständigheter finns det flera effektiva sätt att hantera ett krossat knä och underlätta läkningsprocessen.

Ett av de första stegen för att effektivt behandla ett skadat knä är att bedöma graden av skada som har ägt rum. Detta kommer att kräva tjänster av en kvalificerad läkare. Efter en noggrann undersökning av knäskadorna som innefattar att ta röntgen och eventuellt en MR, kan läkaren avgöra om skadade ledband är involverade eller om det finns skador på knäbenen. När välkomstkroppens ursprung har identifierats är det möjligt att gå vidare med att behandla tillståndet.

För nästan alla typer av knipad knä rekommenderas användning av ispåsar. Denna behandling kan ges omedelbart, även innan du ser en läkare. Om ett ispaket inte är tillgängligt, fungerar en påse frusna grönsaker. En annan snabb substitut innebär att man använder ett återförslutningsbart lagringsutrymme som är fyllt med isbitar eller chips. Applicera is till knä omedelbart hjälper till att minimera svullnaden och underlätta för en läkare att bedöma problemet.

I situationer där det knäda knäet beror på fysisk stress som får några blodkärl att läcka blod under huden, är det vanligtvis ingen orsak till larm. Att ta en enkel anti-inflammatorisk medicin, som aspirin, hjälper till att lindra smärtan. Om några dagar bör blåmärken börja blekna. Efter en vecka eller så borde blåmärken vara helt borta.

Om det knäda knäet är ett av de yttre tecknen på svårare knäproblem kan doktorn dock välja att rekommendera att knäet lindas med ett stödbandage. Ispaket kan fortfarande appliceras flera gånger om dagen för att underlätta svullnad. Receptbelagda läkemedel kan vara nödvändiga för att förhindra infektion och främja läkning. Dessutom kan vissa läkare hjälpa patienter att öka sitt intag av vitaminer som A, C och K för att stärka immunsystemet, bekämpa infektion och främja benläkning.

Oavsett besvärets natur är vilan mycket viktig för återhämtningsprocessen. Att knäböja upp medan du sitter och stör aktiviteter som löpning eller cykling i flera dagar kommer att gå långt för att låta kroppen läka sig. Vid benblod kan det ta en månad eller så för helingen att vara fullständig. Samarbeta med din läkare för att bestämma vilka aktiviteter som anses vara säkra under varje fas av din återhämtning.