hur behandlar jag kliande fötter under graviditeten?

Kliande fötter i graviditeten kan behandlas genom att sätta fuktkräm på fötterna, ta havremjölbad och undvika bad eller duschar som är för heta. Dessutom kan strösprutpulver eller majsstärkelse på fötterna vara lugnande och lindra klåda. Kliande fötter uppträder vanligtvis som ett resultat av stigande östrogenivåer, men klåden påverkar ibland hela kroppen.

När en gravid kvinna får torr och kliande fötter, ska mediciner användas sparsamt. Även om aktuella anti-kliar mediciner som hydrokortison och Benadryl är mycket effektiva i lugnande kliande sålar och kliande fötter, kan de absorberas i blodet och påverka barnet. Detta är särskilt viktigt under de tre första månaderna av graviditeten. Om aktuella läkemedel endast används när symptomen är svåra och stora delar av kroppen inte täcks av medicinen är chanserna för komplikationer smala.

Förutom att ha kliande fötter under graviditeten, har kvinnor ofta andra fotklappar under graviditeten. Dessa inkluderar svullna fötter och fotled och ömma fötter. Svullnad av fötterna är vanligt under graviditeten och är vanligtvis relaterad till vätskeretention och ökat natriumintag. Svullna fötter och anklar kan också orsaka kliande, men är vanligtvis inte ett allvarligt problem. När fötterna sväller, höjer dem och begränsar intaget av natriumhaltiga livsmedel och drycker som oftast lindrar symtomen.

Det är viktigt att kolla med en läkare när kliande fötter blir mer än bara en olägenhet för en gravid kvinna. Detta är särskilt sant när klåda inte bara påverkar fötterna, men buken, armarna och benen. När en gravid kvinna uppmärksammar generaliserad klåda kan den signalera en leveravvikelse, såsom en blockerad gallkanal, och hennes vårdgivare bör informeras.

Kliarande fötter i graviditeten kan bli så intensiva att individen kan krossa huden på fötterna från att skrapa så mycket. Detta kan vara farligt eftersom huden är en persons första försvarskärra mot bakteriell invasion. Om bakterier kommer in i blodomloppet via bruten hud på fötterna, kan patienten få en infektion och vidarebefordra den till hennes ofödda barn.

Om kliande fötter klagar kvar, kan läkare rekommendera en oral antihistamin. De flesta anti-kliar medicinering kan ges till gravida kvinnor utan risk för barnet, om de tas i rekommenderade doser. Dessutom ska en gravid kvinna aldrig ta något läkemedel om inte rekommenderas av en sjukvårdspersonal.