hur behandlar jag knähyperextension?

Knähyperextension är ett tillstånd där knätet är rakt utöver de normala gränserna för leden. När detta händer ökar möjligheten för någon typ av knäskada kraftigt. Även en mild och momentan böjning av denna typ kan resultera i ansträngande knälidament, särskilt den främre korsbandet eller ACL. Huvudfokuset vid behandling av knähyperextension innebär att man underlättar onaturlig stress samtidigt och minimerar svullnad och inflammation. I vissa fall kan kirurgi behövas om knälidamenten är skadade.

Om knähyperextension uppstår på grund av någon typ av träning eller en olycka som böjer knäet i en besvärlig position, finns det en god chans att en eller flera ledband kommer att vara ansträngda eller eventuellt sönder. Svullnad kommer sannolikt att börja omedelbart, vilket bara lägger ytterligare stress på de redan skadade ligamenten. Att applicera is så snabbt som möjligt hjälper till att minska svullnaden, och hjälper också till att lindra smärtan som förmodligen skjuter upp och ner i benet.

Efter applicering av is är det viktigt att söka läkarvård så snabbt som möjligt. En läkare kan bedöma skadan, ofta med hjälp av röntgenstrålar eller någon typ av avsökningsutrustning. Beroende på skadans allvarlighetsgrad kan det vara möjligt att ordinera antiinflammatoriska läkemedel och applicera ett kompressionsbandage som håller knäskyddet och ligamenten på plats medan skadan läker. Om skadorna är svåra kan det dock vara nödvändigt med någon typ av operation för att återansluta ledbanden.

För mindre fall av knähyperextension kan en behandling som involverar applicering av is flera gånger om dagen, tillsammans med att ta ett anti-inflammatoriskt läkemedel som ibuprofen, fungera mycket bra. Förhöjning av det skadade benet, omhändertagande för att ge adekvat stöd till knäleden, kommer också att påskynda läkningsprocessen. Att hålla vikt på benet för några dagar kommer också att göra en stor skillnad i återhämtningsgraden. Om du måste flytta dig om du har ett kompressionsbandage som bara är tillräckligt tätt för att hålla det skadade knäet i ett naturligt läge, hjälper det att minimera stressen. Använd kryckor för att komma runt tills din läkare instruerar dig att börja lägga tillbaka vikt på benet.

För det mesta är det bästa sättet att undvika knähyperextension att vara uppmärksam på knäställningen när man går, står eller engagerar sig i sportaktiviteter. Medan det är bra för knäjusteringen att vara rak, står alltför många människor med den nedre delen av benet framåt. Inställning av denna typ gör det mycket lättare att överbyta knäet i fel riktning och leda till en hyperextension av knäleden.