hur behandlar jag knäinflammation?

Personer som lider av knäinflammation kan ha försvagande smärta som stör daglig aktivitet. Inflammation i knäet uppträder när vätska byggs upp under knäskottet och leder leder till svullnad och obehag. Detta beror ofta på en skada på knäet, bursit eller någon typ av degenerativ sjukdom. Individer har flera olika alternativ när man överväger hur man behandlar inflammation i knäet.

Det bästa sättet att minska svullnad och inflammation är att vila knäet. Läkare föreslår att patienter med knäproblem omedelbart stoppar alla aktiviteter som sätter press på knäet och håller benet förhöjt. Patienterna kan återuppta normala aktiviteter när de släppts från vårdgivaren. De flesta märker förbättring av smärta och ömhet efter några dagar av vila.

Patienterna kan också ha sitt knä förpackat med ett bandage eller skyddshållare för att stabilisera knäet och eventuellt förhindra ytterligare skador. En läkare eller idrottsutövare kan rekommendera en typ av häft, beroende på vilken typ av skada som orsakade inflammationen. Vissa människor kan också behöva kryckor för att följa med båren.

En annan form av behandling för knäinflammation innebär inflammatoriska piller och smärtstillande tabletter. En antiinflammatorisk medicinering ordineras för att behandla symtom som svullnad och smärta. Dessa är över diskpiller som aspirin och ibuprofen. När smärta inte är lättad med denna typ av medicinering, kan läkare ordinera narkotika. Narkotika kan dock orsaka dåsighet och yrsel, och patienter får inte ta dessa vid arbete eller körning på grund av biverkningarna.

Förutom medicin, deltar de flesta personer som har inflammation i knäet i fysisk terapi. Ortopedister ordinerar fysisk terapi övningar för att försöka sträcka och böj knäet. Detta förhindrar styvhet och ökar rörelseområdet, vilka båda minskar vätskebyggnad i knäet. Övning smörjer också knäleden, vilket hjälper knätet att röra sig bättre och bli starkare.

Läkare kan också ge steroidskott i knäet för de tillstånd som orsakar inflammation som artrit. Steroidbilder är egentligen kortikosteroidinjektioner, vilket kan lindra smärta i flera veckor eller till och med månader. Även om detta är en tillfällig lösning, kan patienten under tiden arbeta med fysisk terapi och bli av med tillståndet som orsakade inflammationen.

Om allt annat misslyckas och patienten fortsätter att ha kronisk smärta och knäinflammation, kan läkaren rekommendera knäkirurgi. Vanliga ortopediska förfaranden i denna situation är knäartroskopier och total knäbytesoperation. Under en knäartroskopi undersöker ortopedaren knäet och reparerar skadade leder och brosk. När en läkare utför den totala knäutbytet, ersätts knäet med en artificiell led och knäskål.