hur behandlar jag seborrheisk dermatit i ansiktet?

Behandling av seborrheisk dermatit i ansiktet skiljer sig från behandling av detta tillstånd på annat håll. En mindre potent form av steroidkräm bör appliceras på ansiktet för att bekämpa sjukdomen. Medan behandlingen kommer att rensa upp det finns det ingen bot för tillståndet, och det kan komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

Flera faktorer kan orsaka seborrheisk dermatit i ansiktet. En överväxt av en typ av jäst som kallas malassezia på särskilt oljiga delar av ansiktet, såsom T-zonen mellan en persons ögonbryn, kan leda till den. Villkoren kan också förvärras när en person utsätts för stress eller är överdriven. Många fall rensas upp i varmare årstider bara för att återvända i kallt väder. Sjukdomar som skadar nervsystemet, som Parkinsons, kan också leda till seborrheisk dermatit, liksom stressförhållanden såsom hjärtinfarkt eller tillstånd där en patients immunsystem undertrycks, såsom HIV.

Kortikosteroider används ofta för att behandla seborrheisk dermatit i ansiktet. En överkroppskräm, såsom 1% hydrokortison, kan vara tillräcklig för att behandla tillståndet. Vissa anti-svamp krämer kan också hjälpa till att rensa upp. Krämerna ska appliceras två gånger dagligen.

I vissa fall kan överklagande läkemedel och krämer inte vara tillräckligt effektiva. Vissa patienter kan behöva se en medicinsk professionell för receptbelagd kräm såsom ketokonazol, en svamp eller desonid, en typ av kortikosteroid. De två krämerna kan också ordineras tillsammans. Eftersom det finns risker för att använda kortikosteroider, som tunnning av huden, bör en patient följa instruktionerna exakt och inte använda kräm mer eller mindre än riktad.

Om receptbelagda krämer inte är effektiva kan en läkare ordinera immunmodulatorer, läkemedel som minskar immunsystemet och i sin tur minskar inflammationen. Eftersom immunomodulatorer kan ha långsiktiga negativa effekter på immunsystemet, bör de endast ordineras som en sista utväg för seborrheisk dermatit som inte svarar på någon annan behandling eller om en patient inte kan tolerera andra behandlingsalternativ. Läkemedlen bör endast användas under en kort tid för att förhindra långvariga problem. En person som vill undvika att använda kortikosteroider eller andra potenta läkemedel kan dra nytta av att applicera teolja i ansiktet istället.