hur behandlar jag svullna läppar?

Att välja en metod för att behandla svullna läppar beror på den bakomliggande orsaken, som kan sträcka sig från allergier mot trauma till vissa medicinska tillstånd. Om allergier är skyldiga för svullnaden, kommer du sannolikt att bestämma maten eller substansen som orsakar reaktionen så att du kan undvika det och kanske ta en antihistamin för att ta itu med det omedelbara problemet. Du kan misstänka ett sjukdomstillstånd eller infektion orsakar svullnad, i vilket fall du borde prata med din läkare om lämpliga behandlingar. Svullnad på grund av en skada reagerar ofta bra på värme eller kyla. Några andra grundläggande hemmet du kan försöka inkluderar att använda tepåsar, en blandning av gurkmeja pulver och fullare jord, och hålla dina läppar fuktad med läppbalsam och genom att dricka mycket vatten.

Ofta är svullna läppar resultatet av en allergisk reaktion, och om du bestämmer att detta är fallet bör du kunna rensa problemet och undvika det i framtiden. För det första är det viktigt att avgöra vad du är allergisk mot, det kan vara en mat, ett visst märke av läppstift eller något annat som kommer i kontakt med ditt ansikte som en kudde. När du väl vet kan du vidta åtgärder för att ersätta det förekommande föremålet eller undvika det. För att ta itu med det omedelbara problemet med den reaktion som gjorde dina läppar svullna, kan en anti-antihistamin överhanden hjälpa.

Vissa sjukdomar kan också leda till svullna läppar, och om du har någon av dem kan du behöva medicinsk behandling. Störningar som cheilit granulomatosa, akromegali eller mucopolysackaridos kan alla orsaka läppsvullnad och kan kräva receptbelagda läkemedel eller till och med operation. Infektioner som oral herpes, som orsakar kalla sår, kan också leda till svullna läppar som medicinering kan hjälpa till.

Trauma från en bump eller skär på läpparna resulterar ibland i svullnad. Ofta kan detta lindras med applicering av is eller kallförpackningar. Värme kan också hjälpa till med att sprida allt blod som har ackumulerats och orsakat svullnad.

Det finns några andra allmänna behandlingar du kan prova hemma för svullnad. Applicera fuktiga, kalla tepåsar eller en pasta gjord av vatten, gurkmeja, och den helande mineralkompisterns jord kan hjälpa till att minska svullnaden. Chapped, torra läppar kan också bli svullna, så rehydrera dem inifrån och ut genom att applicera läppbalsam och dricksvatten. Också se till att äta en hälsosam kost, eftersom vitamin B-brist ibland kan orsaka svullna läppar.