hur behandlar jag svullnad från buggbett?

De flesta fall av svullnad från bettbett är små och kommer att skicka på egen hand inom flera veckor, om inte dagar, men det finns också många enkla behandlingar som kan skynda på processen. Tvätta området snabbt efter att ha bett är normalt effektivt för att påskynda läkningsprocessen så svullnad kommer att gå ner så snart som möjligt. Ispaket eller någon form av förkylning kommer nästan allmänt att hjälpa till med att minska svullnaden, och en hemlagad bakpulverpasta kan också appliceras på biten för att minska symtomen. Om svullnad inte svarar på dessa hemmetoder, använd antihistaminer eller antiinflammatoriska läkemedel mot disken. Allvarlig svullnad som kan orsakas av en allergisk reaktion tenderar att vara mycket sällsynt, men det kommer vanligtvis att kräva medicinsk hjälp.

Rengöring av buggbett så snart som möjligt kommer att bidra till att området hålls fri från infektion. Tvål och vatten är ofta tillräckligt. Torka området torrt med en handduk för att minska risken för att tissuepappersskräp blir igensatt i biten. Om du utvecklar en infektion, kan antibiotika vara nödvändigt.

Ispaket av något slag är ofta det enklaste och snabbaste sättet att minska svullnad från bugbiter. Detta kan inkludera kallkompressor, torkdukar fyllda med is eller något som sänker temperaturen i området och orsakar blodkärlen att stryka. Håll inte isen i kontakt med huden i mer än tio minuter.

Du kan göra en bakpulverpasta för att applicera på bettområdet. Syfte för ett tre-till-ett förhållande bakpulver till vatten. När den torkar, kommer pastan att lindra svullnad såväl som andra symptom på buggbett, såsom klåda, och du kan applicera den flera gånger om dagen. Denna behandling är mild och säker att använda på barn eller personer med känslig hud.

Over-the-counter mediciner kan också bidra till att minska svullnad. Antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen, brukar vara tillräckliga för att hjälpa, men i värre fall, ta antihistaminer.

Svår svullnad på grund av en allergisk reaktion är mycket sällsynt, men kräver vanligtvis snabb medicinsk hjälp när det uppstår. Överdriven svullnad kan förekomma antingen i bettens allmänna område, såsom armen, i ansiktet, läpparna eller tungan. Detta kommer vanligen att följa med andra symtom, till exempel känsla av ljuskärl eller en utbrott av nässelfeber.