hur behandlar jag trängande tänder?

Det finns en mängd olika metoder för att behandla trängande tänder. Crowding tänder, även känd som maloklusion, är ett vanligt sjukdomstillstånd. Hängslen, som vanligtvis används i ungdomar, är den vanligaste behandlingen. Kirurgi görs bara i de mest extrema fallen. Oavsett vilken behandling en individ får, kommer hans eller hennes prognos att vara positiv.

Malocclusion beskriver både felaktigt placerade tänder och trängande tänder. Förekommande hos de flesta människor är tillståndet orsakat av ett antal faktorer som uppstår under barndomsutvecklingen; tumsugning, nagelbett och munandning är några exempel. Det är nästan omöjligt att förhindra att tillståndet uppstår. Tillståndet uppenbarar sig som permanenta tänder tar plats för baby tänder. Observera detta tillstånd under en rutinmässig rengöring, en tandläkare rekommenderar att en tonåring ser en ortodontist.

En ortodontist är en tandläkare som specialiserat sig på att korrigera många former av misshandel. Som med många medicinska specialiteter krävs år av extra utbildning för att bli en ortodontist. En ortodontist kommer i allmänhet att rekommendera att en tonåring bär armband för att rätta sina tänder. Normala hållare använder metalltråd och parentes för att gradvis byta tänder till en mer önskvärd inställning. Den normala tiden för klädsel är en till två år.

Även om handtag är ett alternativ för vuxna som diagnostiserats med detta tillstånd, finns det andra behandlingar som är mindre invasiva och märkbara. Ett något dyrare alternativ än vanliga hängslen är hängslen på tänderna. Dessa hängslen sticker inte ut och är ett bra alternativ för någon som kan känna sig självmedveten om att ha på sig hängslen som vuxen.

En noninvasiv och obemärlig behandling för trånga tänder är Invisalign-systemet. En patient bär en rad tydliga, avtagbara justeringar som gradvis flyttar tänderna över en period av två år. Förutom att vara det mest kosmetiskt attraktiva alternativet, kan en person avlägsna justeringarna medan de dricker, äter och borstar sina tänder. Efter behandlingen är reglerna väldigt viktiga, eftersom justeringarna bara fungerar om de hålls i munnen i 22 timmar om dagen. En nackdel med denna behandling är att de flesta försäkringsplanerna inte täcker sin extremt höga kostnad.

I de fall där benen som förankrar tänderna är missbildade, blir kirurgi nödvändigt för att korrigera trängande tänder. Kirurgi innebär att man gör ett snitt i underkäken, eller mandibel, och omplacerar benet i rätt inriktning. Nervskador är en möjlig komplikation förutom andra komplikationer som kan inträffa efter en operation. En fullständig återhämtning förväntas alltid om en patient följer anvisningarna för postkirurgisk vård.

Även om en patient måste genomgå operation för att korrigera tillståndet är prognosen alltid bra. Braces och Invisalign skapa ett permanent, önskat resultat i de allra flesta fall. Även om kostnaden kan vara hög för vissa behandlingar, är kostnaden för att göra ingenting ännu större. Trånga eller felaktiga tänder kan leda till flera håligheter och inflammation över tiden. Oavsett vilken form det tar, kommer förebyggandet att ge bättre resultat.