hur dränerar jag pus från en abscess?

Dräneringspus från en abscess ska utföras av en vårdgivare i en steril miljö. Om det görs felaktigt hemma kan smittan förvärras eller spridas till andra delar av kroppen. Vid dränering av pus från en abscess använder vårdgivaren i allmänhet en engångsnål för att aspirera eller dra ut pus och fylla behållarens trumma. Före förfarandet rensas det abscesserade området för att eliminera bakterier, och efter proceduren är området i allmänhet täckt med en antibiotisk salva och täckt med ett sterilt förband. Ibland ges ett oral antibiotikum för att säkerställa att infektionen rensas.

En pusfylld abscess orsakas av en bakteriell infektion och kan, om den inte behandlas, orsaka en allvarlig blodinfektion. Symtom på en abscess kan innehålla smärta, inflammation och rodnad. Pus kan vara vit, grön eller gul, men röd eller rosa pus kan också märkas. Detta händer när blod blandas med pus, men det är inte en indikator på hur allvarlig infektionen är. Sällan förekommer röda streck i abscessområdet, vilket kan indikera blodförgiftning. Detta symptom anses vara en medicinsk nödsituation, eftersom om det inte behandlas kan njurfel eller kardiovaskulära problem uppstå.

Ibland börjar pusen att dränera på egen hand. När detta inträffar måste området tvättas med varmt vatten och mild tvål. Efter att området har rengjorts, bör antibiotikansalva appliceras, följt av applicering av ett sterilt bandage. Små abscesser läker vanligtvis utan komplikationer, men de är ibland mycket resistenta mot läkning.

En liten koka kan snabbt vända sig till en stor pusfylld abscess om den inte hålls ren och fri från bakterier. Detta är särskilt besvärligt när det sker i ansiktet, men behandlingar är tillgängliga. Hälso-och sjukvården kan rekommendera oral antibiotika eller receptbelagd aknemedicin för att minska symtomen. En abscess i ansiktet ska aldrig dräneras, eftersom det kan leda till ärrbildning.

Pus från en abscess runt en tand dränerar vanligtvis långsamt i munnen och kan orsaka smärtsmärta och till och med ont i halsen, eftersom infektionen sprider sig. Tandläkaren kommer att utvärdera abscessen för att bestämma hur infektionen ska behandlas och om tanden kommer att behöva komma ut. Vanligtvis föreskrivs oral antibiotika för en tandabsess för att förhindra att infektionen når bihålorna eller tonsillerna.