hur effektiv är körsbärsjuice för gikt?

Körsbärsaft anses generellt vara en mycket effektiv behandling för gikt, men mycket beror på hur mycket juice en person konsumerar, vilken annan mat de äter och hur seriöst deras tillstånd är att börja med. De flesta experter är överens om att det inte finns någon riktig botemedel mot gikt, vilket är en typ av inflammatorisk artrit. Några av de kemiska föreningarna i körsbär kan dock bidra till att minska symptomen och svårighetsgraden av attacker. Juice gjord av sura körsbär anses vanligtvis vara den mest effektiva, men folk bör vara noga med att notera tillsatta sockerarter eftersom allt som innehåller många sötningsmedel kan göra att gikt symtom är värre.

Naturopatiska experter har ordinerat körsbärsjuice för gikt i flera år, och det är fortfarande en av de mest populära hemmetoderna för tillståndet. Ett antal studier har gjorts för att avgöra vilken korrelation det finns mellan de två, och de flesta har kommit fram till att fytokemikalierna i körsbär kan dramatiskt minska gikt symtom i många fall.

“Phytochemicals” är ett brett spektrum av växtbaserade kemiska föreningar, varav många är till hjälp för människors hälsa. Antioxidanter, flavonoider och isoflavoner är alla exempel på fytokemikalier som förekommer i de flesta sorter av körsbär, och när de konsumeras i höga koncentrationer kan de påverka cellulär regenerering och inflammation. Gikt händer när urinsyra bygger upp och kristalliserar runt stora leder. En regelbunden närvaro av fytokemikalier i blodet kan hålla denna kristallisering – och inflammationen, svullnaden och smärtan som går med det – till ett minimum. De flesta körsbärsjuice består av många fler krossade fruktstycken än en person skulle regelbundet konsumera om de äter fruktråvaran, vilket gör juice till ett bra fordon för att snabbt leverera rätt mängd näringsämnen.

Körsbär kommer i många sorter, allt från den söta till mycket tårtan. I de flesta fall är desto mörkare och tjockare körsbäret, eftersom de kemikalier som är ansvariga för giktreduktion tenderar att vara högsta i dessa frukter. Det är också viktigt för giktpatienter att uppmärksamma renhet. Många tillverkare blandar körsbär med andra juicer, särskilt äpple och druv, för att mildra tartnessen och minska den totala kostnaden. Extrahera juice från körsbär kan vara dyrt, men för att arthritispatienter ska se resultat behöver de vanligtvis dricka juice som är ren eller åtminstone nästan ren körsbär.

Sockerinnehåll är en annan viktig faktor. Tart körsbärsjuice är, som namnet antyder, ofta ganska bitter, vilket leder till att vissa producenter lägger till mycket socker, majssirap eller andra sötningsmedel. Ett antal studier har kopplat hög sockerförbrukning med ökade giktflare-ups, vilket kan innebära att i vissa fall kan körsbärsjuice för gikt faktiskt vara en dålig uppfattning om saften har varit starkt sötad. Som en följd är vanligtvis osedda eller lätt sötade alternativ de bästa. Människor som är oroade över tillsatt socker kan ofta replikera resultaten av körsbärsjuice genom att ta körsbärsxtrakttillskott eller pulver.

Den som överväger att använda körsbärsjuice för gikt bör vara medveten om att det inte kan vara ett botemedel medan det kan bidra till att minska symtomen. Att behandla ett problem är verkligen annorlunda än att lösa det. Många läkare rekommenderar körsbärsjuice som en del av en mer dynamisk behandlingsplan för personer som lider av giktfläckar och smärta, men det bör inte ses som ett sätt att eliminera problemet.

Körsbär är bara en av många användbara ämnen gikt patienter kan använda för att förbättra deras livskvalitet. Att undvika livsmedel som är syraformande, inklusive många artificiella sötningsmedel, kolsyrade läskedrycker och ättika, är en vanlig taktik. Att rekommendera en diet som är låg i protein och högt i komplexa kolhydrater som hela korn rekommenderas också. I allmänhet får inte mer än 30 procent av giktpatientens dagliga kalorier komma från fett, och högst 10 procent av detta fettintag bör vara från animaliska fetter. Körsbärsjuice kan vara en del av denna giktvänliga kost, och det fungerar oftast bäst hos patienter som använder det som bara ett av många verktyg.

Även när saften är mycket effektiv, brukar hälso- och sjukvårdspersonal normalt inte rekommendera att patienter använder det i stället för andra ordinerade läkemedel eller dricker det som ett medel för att undvika regelbunden vård och diagnos. Gikt kan vara ett mycket allvarligt tillstånd, och alla som lider av det bör söka en kvalificerad läkare innan de börjar naturligt eller inte.