hur effektivt är ibuprofen för gikt?

Ibuprofen för gikt är en effektiv behandling för smärta och inflammation. Gikt är en form av artrit som kännetecknas av ackumulering av urinsyra i blodet. Dessutom orsakar akut gikt generellt smärta och inflammation i endast en ledd, där kronisk gikt kan orsaka symtom i flera leder. När ibuprofen används som behandlingsalternativ, är svullnad, rodnad och smärta typiskt lättad. Storågen är den vanligast drabbade foget, men gikt kan förekomma i alla kroppsdelar.

Orsaker till gikt inkluderar produktion av överskott av urinsyra eller kroppens oförmåga att utsöndra urinsyra. Dessutom riskerar de med njursjukdom, diabetes, anemi och leukemi att utveckla gikt. Dessutom kan gikt vara ärftlig och är vanligast hos män, människor som konsumerar alkoholhaltiga drycker och postmenopausala kvinnor. Med diuretika eller vattenpiller kan också predisponera människor till gikt, liksom fetma.

Att ta ibuprofen för gikt bör endast övervägas efter samråd med en vårdgivare. Andra mediciner kan vara motiverade och effektivare vid hantering av symtom. Även om du tar ibuprofen för gikt kan det minska symtomen, kan biverkningar som magbesvär och onormal blödning förekomma. Dessutom, de som tar medicin som tunna blodet bör avstå från att ta ibuprofen för gikt tills de anses vara säkra av den medicinska proffsen.

Även om symtom på gikt kan vara mild kan även svåra symtom förekomma. Dessa inkluderar plötslig, dunklande eller obehaglig smärta, gemensam ömhet och jämn feber. I vissa fall kan gikt orsaka permanent ledskada och minskat rörelseomfång. Diagnostiska tester som används för att bestämma närvaron av gikt innefattar blodprov för att utvärdera urinsyrahalten, test av urinsyraurin, röntgenstrålning och foganalys. Annat än antiinflammationsmedel kan läkemedel som kodin, kortikosteroider och kolchicin rekommenderas för att hantera symtom.

Kostförändringar kan också bidra till att lindra symtom på gikt och innefattar i allmänhet att man undviker alkohol, begränsar kött och fettmat och minskar intaget av livsmedel som innehåller ett ämne som kallas purin. Exempel på livsmedel som innehåller purin inkluderar sardiner, sill, baljväxter och spenat. Andra livsmedel som innehåller purin inkluderar sparris, ärter och bryggerjäst. Höga halter av dietpurin kan förvärra smärta och svullnad, som kan konsumera otillräckliga mängder komplexa kolhydrater.

Symptomen på gikt kan vara så allvarliga att de kan vara störande för en persons dagliga aktiviteter. I vissa fall är smärtan och svullnaden så djup i tånet att bärskor blir nästan omöjliga utan att orsaka grov smärta. När denna typ av otillräcklig smärta uppstår kan vårdgivaren behöva ytterligare utvärdera tillståndet för att avgöra om permanent skada på lederna är närvarande.