hur förbättrar jag samordningen?

Det finns flera typer av aktiviteter som kan bidra till att förbättra samordningen. Människor i alla åldrar – från småbarn till seniorer och alla däremellan – kan dra nytta av detta. Det kan bidra till övergripande träning och stärka balans, vilket är viktigt för att förebygga skador. Vissa potentiellt fördelaktiga aktiviteter kan omfatta aeroba aktiviteter, yoga och lagsporter. Det finns också många typer av spel och övningar för att förbättra hand-eye-koordinationen.

Medicinsk personal lägger ofta vikt vid att främja hand-ögonkoordinering hos små barn, eftersom de utvecklar sina grundläggande motoriska färdigheter. När människor blir äldre hjälper koordinationen med genomförandet av dagliga uppgifter såväl som med utvecklingen av atletiska förmågor. Unga människor och vuxna kan dra nytta av att delta i fysiska aktiviteter som fortsätter att utmana dem och hjälpa dem att upprätthålla sin samordning. För äldre vuxna går samordning och balans ofta hand i hand, eftersom båda är viktiga för att hjälpa till att förebygga fall och andra skador.

Några fysiska aktiviteter för att förbättra samordningen kan innefatta aerobics och andra aeroba övningar som kräver att personen följer en träningsrutin. Fitnessproffs rekommenderar normalt inte maskiner som löpband och trappklättrar för att förbättra samordningen. Dessa maskiner är vanligtvis förutsägbara och stegen är repeterande, så man behöver inte justera sina handlingar under träning. Med klasser är rörelserna vanligtvis varierade och nya rutiner måste läras, vilket bidrar till att förbättra sin fina motoriska färdigheter.

Kampsport och yoga är andra aktiviteter som kräver fokus och koncentration. De inbegriper också att utföra poser och rörelser som kan stärka sina kärnmuskler. Att uppnå kärnstyrka har förknippats med ökad flexibilitet och hållning, som båda kan förbättra samordningen.

För att lära sig mer om hand-ögonkoordination och reaktionstider rekommenderas lagsporter – som baseball eller fotboll – ofta. Fånga, kasta och batta alla kräver integration av olika motoriska färdigheter när man spelar baseball. Fotboll innebär också att träna händer, ögon och fötter för att arbeta tillsammans. Som lagsporter kan individuella sporter, t ex tennis, hjälpa någon med hans eller hennes samordning.

Förutom fitnessaktiviteter finns det andra sätt att förbättra samordningen. Vissa studier har visat att även vissa typer av videospel kan hjälpa till. Det finns också olika övningar som har skapats, varav många syftar till att hjälpa äldre vuxna att upprätthålla balans och samordning. Innan du börjar ett träningspass eller engagerar dig i nya aktiviteter, rekommenderas folk vanligtvis att kolla med sina läkare för specifika rekommendationer.