Hur hanterar jag pus från en snitt?

Behandling av pus från en snitt beror på skärmens allvar och om symtomen är inblandade. Pus indikerar alltid förekomsten av en bakteriell infektion, eftersom den är en del av kroppens immunsvar. Om pusen dränerar, ska den försiktigt rengöras med varmt vatten och tvål. Antibakteriella produkter kan användas, men väteperoxid bör aldrig hällas direkt på skäret eftersom, även om peroxid är effektiv vid eliminering av bakterier, översvämning av såret med det kan orsaka vävnadsskada.

En skära som suger pus bör utvärderas av en vårdgivare som kan avgöra om det behövs aktuella eller orala antibiotika. Ibland rekommenderas båda typerna, speciellt i sår som är djupa eller svåra. Medan du väntar på att se vårdpersonal, kan den enskilde använda en antibiotikumsalva och sedan täcka den med ett sterilt bandage. Efter några dagar kan bandaget avlägsnas och klippet utsätts för luft.

Ibland kan pus från ett snitt se rosa eller rött som ett resultat av att det blandas med blod. Det här kallas blodtunna pus och är inte generellt en indikation på skärmens svårighetsgrad. Andra variationer av pus inkluderar dess konsistens, som kan sträcka sig från tunn till extremt viskös, vilket är karakteristiskt mycket tjock och klibbig. Dessutom kan ot se gul, grön eller till och med brun.

Ibland kan denna urladdning vara ett tecken på en systemisk infektion som också kan orsaka feber, frossa och kroppssmärtor. När detta inträffar måste en sjukvårdspersonal anmälas, för om det inte behandlas kan komplikationer uppstå. Dessutom, om det finns röda streck runt klippet, bör akutläkare söka. Detta kan indikera blodförgiftning och kan omedelbart erkännas och behandlas, vilket kan leda till en ogynnsam prognos.

En smitta som är infekterad och innehåller pus borde inte lanseras eller dräneras hemma. Utfört under mindre än sterila förhållanden kan detta leda till att infektionen sprids eller förvärras. Tömning av pusen bör endast försökas i en steril miljö, hos en medicinsk professionell eller akutavdelning. Efter att skadorna har tappats, är såret typiskt täckt med antibiotisk salva och sedan klädd med ett sterilt bandage eller förband.