hur kan jag få mina blåmärken att blekna snabbt?

Tyvärr finns det ingen magisk eller kirurgisk metod som kan göra de flesta blåmärken blekna snabbt. De blodpulver som ger blåmärken sitt fulda utseende bör så småningom absorberas tillbaka i blodomloppet och försvinna. Men det finns några saker du kan göra för att hjälpa till med processen, eller för att minimera bildandet av stora, mörka blåmärken i första hand.

Ett sätt att hjälpa blåmärken att blekna är att stryka blodets första flöde snabbt efter en traumatisk skada. Is ska appliceras på ett blåst område så snart som möjligt för att minska antalet små blöder som bidrar till skadan. Om möjligt ska det skadade området hållas över hjärtets nivå för att uppmuntra blod att strömma bort från skadan. Ju mindre blod som poolar runt en trubbig kraftskada, desto mindre risk kommer en tung blåmärken att bildas.

En sak som många läkare skulle rekommendera för att hjälpa blåmärken att blekna snabbt är att undvika smärtstillande medel med blodförtunnande ingredienser. Många överklagande smärtstillande medel innehåller ingredienser som uppmuntrar blodflödet och hämmar bildandet av blodproppar. Det här är inte bra för människor som lider av allvarliga blåmärken. För att hjälpa blåmärken att blekna snabbt, begränsa intaget av smärtstillande medicin till acetaminofen eller receptbelagda smärtstillande medel.

Vissa källor föreslår att du använder mild massage på det drabbade området för att hjälpa blåmärken att blekna. Det finns liten risk att släppa ut en farlig blodpropp genom att massera en blåmärken, eftersom blodet primärt samlas utanför själva cirkulationssystemet. Denna metod kan förbättra utseendet på blåmärken tillfälligt, men den faktiska läkningstiden får inte påverkas. Kosmetiska behandlingar som att använda dölja smink eller bära långärmad tröja kan också bidra till att minimera utseendet på blåmärken.

Det finns flera homøopatiska eller organiska metoder som påstås hjälpa till att blåmärken läker snabbt. Vissa säger att aktuella tillämpningar av häxhasel eller glycerin kommer att hjälpa blåmärken att läka snabbt. Gnugga en skivad lök eller bananskal över det drabbade området föreslås också som ett hemhjälpmedel för blåmärken. Kanske är den mest diskuterade homeopatiska behandlingen en giftig växt som kallas arnica (arnica montana), som sägs vara ett effektivt antiinflammatoriskt medel i allmänhet. En aktuell salva innehållande arnica ska appliceras upprepade gånger på det drabbade området för att hjälpa blåmärken att läka snabbt.

Användningen av arnica eller andra homeopatiska behandlingar för blåmärken är inte nödvändigtvis godkänd av det medicinska samfundet, så de som är intresserade av att försöka ska göra några undersökningar först. Den vanliga läkarundersökningen för att hjälpa blåmärken att läka snabbt är att isen sänker skadorna snabbt, håll den över hjärtets nivå och undvik att ta blodförtunnande läkemedel tills blåmärken har försvunnit.