hur kan jag hantera smärta efter en rotkanal?

Att hantera smärta efter en rotkanal kan vara utmanande, men smärtkontroll kan uppnås genom att ta ett analgetiskt läkemedel. Smärtstillande medel som kan hjälpa till med antiinflammatoriska läkemedel som naproxennatriumtabletter, ibuprofen eller acetaminofen. Dessa preparat hjälper också till att sätta ner svullnad som ofta åtföljer en rotkanal. I extrema smärtor kan en tandläkare ordinera starkare smärtstillande läkemedel.

Att applicera ett ispaket på sidan av ansiktet kan hjälpa till att minska smärtan efter en rotkanal också. Kyla från isen kan också hjälpa till att lindra svullnad, men isen bör inte placeras direkt mot bar hud på grund av risken för frostskador. Även om vissa kan söka lättnad från att applicera en värmepanna till käften, rekommenderas det inte. Värme kan orsaka vävnad att svälla och ibland förvärra smärta. Dessutom kan appliceringen av en värmepanna till det drabbade området till och med främja blödning.

Acetaminophen kan också tas efter en rotkanal. Denna smärtstillande medicinering föredras ofta av människor som inte kan ta antiinflammatoriska läkemedel på grund av irritation i magan. Dessutom är acetaminofen vanligen det analgetiska valet för personer som tar blodförtunnare. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska läkemedel kan intensifiera effekten av blodförtunnare eller antikoagulantia och kan orsaka tung eller onormal blödning.

När smärta efter en rotkanal blir svår eller oacceptabel, kan tandläkaren rekommendera receptbelagda läkemedel. Detta är mest vanligt när överkroppsmedicin inte hjälper till att lindra smärtan. Vissa typer av receptbelagda smärtstillande medel för en rotkanal innehåller kodin, och även om de är mycket effektiva mot smärta, kan dessa läkemedel få farliga biverkningar. Biverkningar av receptbelagda smärtstillande medel kan innefatta uttalad sömnighet, yrsel, förstoppning och förvirring.

Receptbelagda läkemedel som innehåller codein bör endast tas om smärtan inte kan hanteras på annat sätt. Dessutom, om biverkningar inträffar, bör tandläkaren omedelbart anmälas så att han kan rekommendera alternativ behandling. Kodinbaserade läkemedel är narkotika, och om de tas i överskott eller under längre perioder kan det orsaka beroende.

Om smärta efter en rotkanal kvarstår, behöver patienten meddela sin tandläkare, eftersom han kan få en infektion. En tandinfektion kan orsaka allvarlig smärta, och när detta inträffar kan antibiotika behöva förskrivas. Efter att antibiotikabehandling har påbörjats kan patienten märka att hans smärta har minskat avsevärt. Även om smärtlindring kan märkas efter en behandlingstid, måste alla antibiotika konsumeras för att säkerställa att smittan inte återkommer.