hur kan jag sluta vara självkritisk?

Många har problem med att vara alltför själv-negativa. Istället för att se deras prestationer eller dygder tenderar de att se bara deras misslyckanden eller nackdelar. Vissa människor känner sig som om de har ett konstant negativt “manus” i huvudet på hur de bråkar upp sakerna, eller de kan inte titta in i en spegel utan att direkt titta på höfter som är för stora eller tänder som är ofullkomliga eller många Andra saker som de flesta inte ens märker. Eftersom denna typ av negativ självpresentation kan skada din lycka och ditt emotionella välbefinnande är det en bra idé att hitta sätt att sluta vara självkritisk.

Det är lätt att säga, men är det lätt att göra? Det kan faktiskt ta lite tid och träna för att stoppa självkritik och att lära sig vara mer accepterande av vem du är när som helst. Det börjar ofta med övning och lär sig att ignorera det mer negativa självprat som kan prata hos oss när vi bedömer oss själva. Ibland är självkritik så djupt inbyggd i vår grundläggande trosstruktur, vi inser inte ens att vi ständigt arbetar under tankar och känslor som är väsentligen negativa och destruktiva. När detta är konstant, och inte tillfälligt, är terapi ett utmärkt alternativ. I guidade behandlingssessioner med en terapeutexpert inom kognitiv beteendeterapi kan du sluta vara självkritisk genom en rad olika övningar.

Många av oss upplever endast mild till måttlig självkritik och vill se detta slut. Det är diskutabelt om behandling är nödvändig för enstaka självkritiker. I stället arbetar många människor bara med denna fråga och hittar sätt att sluta vara självkritiska på egen hand. Den första regeln för att börja detta arbete är något av en “Gyllene regel” i omvända. “Behandla dig själv som du skulle få andra att behandla dig och beundra dig själv som du skulle vilja behandla andra.” Observera att vi ofta kritiserar oss för saker som vi inte skulle kritisera i andra. En kurvig kropp på någon annan anses vara vacker, men om vi är de i den kroppen anser vi den vara “fet”. Någon annans målning eller uppsats eller tal är inspirerande, men vårt eget arbete är “inte tillräckligt bra”.

Det som krävs för att försöka sluta vara självkritisk är lite besvärligt. Det kräver lite avstånd från jaget och en vilja att avvisa negativa tankar. Du måste behandla dessa negativa skript som om de kommer ifrån någon annanstans, från någon oförskämd granne som till exempel aldrig gillar något, och du måste vara villig att undersöka dig själv mycket mer objektivt och låtsas att du undersöker någon annan.

När du till exempel tittar i spegeln kan dina ögon omedelbart köra till de “defekter” du har. Tillbringa lite tid där och försök att se istället för något du verkligen gillar. Som negativa tankar intrångar, shoo dem bort och fokusera på de här underbara ögonen, den fina formen på din haka, lustigt hår eller någon funktion som ger dig nöje. Säg till spegeln, “Jag gillar dig precis som du är!” Det kan tyckas som ett galet förslag, men det här försöket är en början, och vissa tycker att det är mycket svårt att göra först. Vad du gör ändå arbetar med att ersätta gamla negativa övertygelser om dig själv med nya positiva, du skriver ett nytt manus för att ersätta den som är så svårt på dig.

Om du försöker sluta vara självkritisk om din prestation, arbete eller beteende, ta en objektiv syn på saker. Först är det troligt att ditt sinne omedelbart kommer att välja ut alla saker du inte uppnådde, men notera de saker du gjorde. Till och med notera eller journalprestationer av några saker varje dag som fick dig att känna dig stolt. Kom ihåg att tänka på dig själv med de normer som du skulle döma andra för att du alltid kan hitta något bra att säga eller skriva om dig själv.

Det är inte precis lätt att sluta vara självkritisk, och det är särskilt svårt att bli av med negativa tankar. Denna typ av arbete tar engagemang och övning. På vägen gör du några misstag. Ofta har vi en falsk tro på att misstag på något sätt är riktigt dåligt eller felaktigt. Misstag, som visas av många personer som studerar hjärnan, är inte egentligen dåliga, men är istället sätt vi lär oss. På vägen för att stoppa självkritik, kom ihåg att varje misstag ger oss ett sätt att sträcka och växa, något som är värdigt att lova.

Gradvis, när du bygger ett nytt skript och kasta gamla föreställningar som är destruktivt kritiska, blir det lättare att avfärda de negativa “skripten”. Istället för att krossa dig själv för att dessa tankar uppstår, känner du dem enkelt igen som vad de är, -kritisk du som nu ersätts av en ny, mer självälskande dig.