hur kan jag undvika störd mage från antibiotika?

Antibiotika är fantastiska droger – de kan effektivt döda bakterier och eliminera infektioner, men de leder ibland risken för att producera negativa biverkningar som upprörd och ont i magen. Det finns ett antal sätt att hantera en upprörd mage från antibiotika, bland annat att välja typ av antibiotika noggrant, komplettera med levande aktiva kulturer och få extra läkare vård om störd mage är svår.

Det första som kan hjälpa till att ta itu med magen från antibiotika är valet av medicin. Vissa antibiotika har en mycket större risk för att orsaka magproblem. De flesta drogerna har detta som en bieffekt, men i vissa droger, speciellt i grupper som makrolidklassen (erytromycin, klaritromycin, etc) tenderar chansen att få mageproblem som diarré att vara större. Om människor har haft magproblem med ett visst antibiotikum tidigare, kan de säkert berätta för läkare, och ett annat läkemedel med färre magavverkningar kan väljas istället. Alternativt kommer vissa mediciner i form gjorda med en enterisk beläggning, vilket kan hjälpa till att minska mag irritation.

Det är också mycket viktigt att varna varningsetiketter för att förhindra en hög frekvens av biverkningar. Varje riktning som en medicin ska tas med mat måste följas. Vanligtvis riktar denna rekommendation sig specifikt mot magbesvär som kan uppstå om läkemedlet tas på en tom mage. Tänk på ett “ta med mat” förslag på allvar och följ anvisningarna.

En annan anledning till att människor blir upprörd mage med antibiotika är att de flesta av dessa droger inte diskriminerar mellan dåliga och fördelaktiga bakterier. Alla människor har goda bakterier i deras gastrointestinala system som hjälper till med hjälp av matsmältningen. Eftersom detta är utarmat av antibiotikans arbete kan magbesvär uppträda, och folk brukar få diarré. En metod för att förhindra detta är att lägga tillbaka goda bakterier genom att ta levande aktiva kulturer. Människor kan antingen ta acidophilus eller äta yoghurt med levande kulturer. Inte bara kan detta hjälpmedel i matsmältning, men det kan också ibland förhindra jästinfektioner.

På råd av läkare kan människor också behandla några av symtomen på en upprörd mage med läkemedel mot disken. Läkemedel som förhindrar diarré eller slutar illamående eller halsbränna kan vara lämpliga. Patienterna bör alltid söka råd innan de går till ett apotek för dessa läkemedel eftersom vissa läkemedel kan störa de antibiotika de tar.

Ibland fortsätter den upprörda magen, och några allvarliga biverkningar kan påverka gastrointestinala arbeten. Om diarré eller kräkningar börjar och slutar inte eller blir allvarligt, bör folk definitivt kontakta sina läkare. Att se en läkare omedelbart är också viktigt om några symtom i magen som kräkningar i blodet, har svarta, tjocka avföring eller upplever extrem magbesvär. Dessa kan föreslå allvarliga sjukdomar, som inflammation eller plötslig utveckling av sår. I de flesta fall borde man inte sluta att ta ett antibiotikum om det inte rekommenderas av en läkare.