hur ökar jag gemensam flexibilitet?

Gemensam flexibilitet avser hur bra du kan flytta dina leder genom sitt normala rörelseområde. Ju mer flexibla leder är, desto lättare flyttar de vanligtvis. I allmänhet kan du öka gemensam flexibilitet genom att göra en mängd olika stretchövningar. Vissa människor kan också hitta gemensamma kosttillskott som hjälper till att öka flexibiliteten.

Det finns en mängd övningar som kan användas för att öka flexibiliteten. Innan någon av dessa sträckor utförs, rekommenderas en uppvärmningsperiod generellt för att minska skadan. Uppvärmningsövningar kan inkludera försiktigt rörelse av lederna i cirklar eller göra en lätt aktivitet, såsom att gå. När kroppen har fått några minuter att värma upp och musklerna och senorna känner sig lila, är det vanligtvis OK att börja sträckningsövningar.

För att förbättra gemensam flexibilitet rekommenderas ofta sträckor av rörelse. Rörelsesfrekvensen hänvisar i huvudsak till hur långt du kan flytta din gemensamma, så rörelseövningar innebär i allmänhet att du flyttar dina leder i alla riktningar som de normalt rör sig. Med varje sträcka, de muskler och senor som stöder längdförbandet, som vanligtvis tillåter leden att flytta lite längre. Denna förlängning kan ofta kännas som en liten täthet eller brinnande i musklerna.

De exakta sträckningarna beror vanligtvis på att fogen är bearbetad. Till exempel kan en rad rörelseövningar för knäet innebära att knäet böjs upp mot lårets baksida så långt som möjligt och håller det där och sedan sträcker det framåt för att vara i linje med låret. En sträcka för axeln kan innebära att armen håller sig vid axelhöjd och roterar axeln uppåt, sedan mot ryggen, sedan neråt, och sedan framåt för att slutföra en hel cirkel.

Flertalet rörelseregler bör hållas i ca 30 sekunder. Du bör försöka hålla musklerna och leden fortfarande, utan att studsa, för att förhindra skada. Många experter rekommenderar att du sträcker sig till den punkt där du kan känna en liten täthet i musklerna, men aldrig till den punkt där det verkligen gör ont. Du kommer förmodligen att kunna sträcka lite längre varje gång som du börjar öka gemensam flexibilitet.

Förutom att sträcka, kan vissa människor använda tillskott för att förbättra gemensam flexibilitet. Glukosamin och kondroitin är några av de vanligaste gemensamma kosttillskott. Vissa studier har visat att att ta dessa tillskott kan hjälpa till att lindra ledsmärta och stelhet i samband med vissa tillstånd, såsom artros. Som en gemensam blir mindre smärtsam och stel, kan flexibiliteten förbättras.

Oavsett om du vill förbättra gemensam flexibilitet genom stretching eller användningen av kosttillskott, rekommenderas det att du först kontrollerar med din vårdgivare. I vissa fall kan gemensam styvhet vara ett tecken på ett allvarligare underliggande problem som en vårdgivare bör behandla. Att prata med din vårdgivare kan också vara till hjälp när du bestämmer de bästa övningarna eller kosttillskott för din situation.