hur ökar jag låga DHEA nivåer?

Dehydroepiandrosteron (DHEA) produceras i binjurarna och är en föregångare till binjurhormoner som östrogen, progesteron och testosteron, såväl som kortisol, vilket är ett stresshormon. Låga DHEA-nivåer kan resultera i för tidig åldrande, ett försvagat immunförsvar och degenerativa sjukdomar. Därför är det viktigt att höja dessa nivåer när de faller under normala för att leva ett långt och hälsosamt liv. Vissa livsstil och kostförändringar kan hjälpa till att höja låga DHEA-nivåer naturligt. Dessutom är DHEA-ersättningsbehandling också en effektiv strategi som kan hjälpa till.

Ett naturligt sätt att höja låga DHEA-nivåer är att göra kostförändringar. En av prekursorerna till DHEA är kolesterol, som omvandlas till pregnenolon innan det omvandlas till DHEA. Därför är det viktigt att behålla en hälsosam nivå av bra kolesterol i kroppen. Friska fetter från ägg, kokosnötolja, nötter och frön som är höga i omega-3-fettsyror är goda livsmedel för att lägga till i kosten. De livsmedel som ska undvikas är läsk, sötsaker och andra skräpmatar som kan påverka kroppen och därmed sakta ner DHEA-produktionen.

Att få en måttlig övning och minska stress är viktiga livsstilsförändringar som kan hjälpa till med att höja låga DHEA-nivåer. Varje typ av förlängd stress, depression eller ångest har visat sig minska DHEA-produktionen, och därför är det viktigt att undvika dessa situationer för att upprätthålla friska DHEA-nivåer. Sömn är också viktigt eftersom det inte bara hjälper till att minska mental stress och ångest, men det kan också bidra till att minska fysisk stress. Tunga föroreningar i luften kan också vara stressiga på kroppen och bör därför undvikas för att förhindra låga DHEA-nivåer.

DHEA-ersättningsbehandling är ett annat sätt att höja låga DHEA-nivåer. Det finns tillskott i form av tabletter eller kapslar som du kan ta. Du kan också få dagliga DHEA-injektioner, som ska användas med försiktighet och under vård av en läkare. De som är under 35 år eller de som är på normala nivåer bör inte ta extra DHEA.

Innan du börjar ha någon DHEA-ersättningsbehandling ska du tala med din läkare för att se till att det är rätt för dig. Det är också viktigt att du har testat dina blodnivåer för att bestämma rätt dosering. Löpande övervakning är lika viktig som överskott av DHEA i blodet kan påverka hjärtat negativt. Terapin rekommenderas inte för personer som lider av bröst-, livmoder-, äggstocks- eller prostatacancer.