vad är adson tanglar?

Adson tångar är pincett av rostfritt stål som används för att flytta och hålla vävnaden på plats under känsliga kirurgiska ingrepp. Dessa kirurgiska verktyg, även kallade tumtångar, används genom att manuellt hålla dem mellan tummen, pekfingret och långfingeren på den dominerande handen och klämma ner för att ta tag i, hålla och flytta vävnaden på plats. Adson tissue tång används för medicinska, dentala och veterinära operationer för att upprätthålla steril teknik och för att minimera vävnadsskador. Efter en operation kan Adson dressing tång användas för att avlägsna suturer, förband och extra kirurgisk slang. Båda typerna av Adson pincett kan steriliseras i en autoklav så att de kan återanvändas.

Adson tissue tång kommer i en mängd olika tips konfigurationer. Ett par 1×2 Adson tångar har två fina tänder på den inre delen av ett spets och på den inre delen av den motstående spetsen är en fin tand som skärs mellan de andra två tänderna när verktyget är klämt ihop. Dessa kallas vanligtvis råtta-tandvävtoppar på grund av deras utseende. Detta verktyg används främst för att säkra vävnad utan att oroa sig för att glida. Vid oral kirurgi används Adson vävnadsspetsar för att ta tag i lös, utskuren vävnad samt att hantera placeringen av oral vävnad medan den sutureras.

Andra typer av Adson tångar har fina, serrated tänder på kanterna av båda inre tipsen. Till skillnad från rotte-tand tång, biter dessa tångar inte och håller vävnaden. De används för att manipulera mycket känsliga vävnader samtidigt som man minimerar det trauma som är inblandat i manipulationen och / eller rörelsen.

Adson dressing tång används för att ta bort förband och suturer. De kan ha ett grepp med saxtyp med en krökt eller rak spets som ger kirurgen mer flexibilitet och fingerfärd samt förmågan att tillämpa mer kraft om det behövs. Adson dressing tångar kan också användas för att flytta eller ta bort dräneringsrör medan du fortfarande behåller det sterila fältet.

I medicin kallas kirurgiska verktyg, procedurer, sjukdomar och syndrom ofta efter läkare eller läkare som uppfinner eller upptäcker dem. Sådan är fallet med Adson pincett, som är uppkallat efter Alfred Washington Adson, MD, en känd pionjär inom neurokirurgi som solidifierade sin plats i medicinsk historia medan han arbetade på Mayo Clinic från 1914 till 1946. Han uppfann Adson pincett såväl som Adson retractor. Adson’s test, ett test för bröstkorgssyndrom, heter också efter honom.