vad är antioxidanter?

Prefixet “anti” betyder mot, i motsats till eller korrigerande i naturen. För att förstå antioxidanter hjälper det att lära sig vad dessa agenter motsätter sig och korrigerar.

Inom människokroppen inträffar miljontals processer hela tiden. Dessa processer kräver syre. Tyvärr kan samma livsgivande syre skapa skadliga biverkningar eller oxidationsämnen som orsakar cellskador och leder till kronisk sjukdom.

Oxidanter, allmänt kända som “fria radikaler”, introduceras också genom externa källor som exponering för solen eller föroreningar. Andra medier inkluderar stress, liksom saker som människor sätter i sina kroppar, som alkoholhaltiga drycker, ohälsosamma livsmedel och cigarettrök.

På samma sätt som oxidation skapar rost, vilket orsakar en nedbrytning på ytan av livliga föremål, orsakar oxidation inuti kroppen en nedbrytning av celler. Fria radikaler som produceras av denna nedbrytning attackera friska celler, vanligtvis DNA samt proteiner och fetter. Denna kedja av händelser försvagar immunologiska funktioner samt påskyndar åldringsprocessen och är också kopplad till flera sjukdomar som katarakt, olika former av cancer och hjärtsjukdom. Vissa studier visar på möjliga kopplingar till artrit och flera andra kroniska tillstånd.

Antioxidanter, eller antioxidationsmedel, minskar effekten av farliga oxidanter genom att binda ihop med dessa skadliga molekyler, vilket minskar deras destruktiva kraft. Dessa medel kan också hjälpa till att reparera skador som redan uppstår hos celler.

Vissa antioxidant enzymer produceras i kroppen. De vanligast erkända av dessa naturligt förekommande antioxidanter är superoxiddismutas, katalas och glutation. Superoxiddismutas förändrar strukturen hos oxidanter och bryter ner dem till väteperoxid. Catalase i sin tur bryter ner väteperoxid i vatten och små syrepartiklar eller gaser. Glutation är ett avgiftningsmedel som binder med olika toxiner för att ändra sin form så att de kan lämna kroppen som avfall.

Andra antioxidantmedel återfinns i livsmedel, såsom mörkgröna bladgrönsaker. Föremål som är höga i vitamin A, C-vitamin, E-vitamin och betakaroten antas vara det mest fördelaktiga. Dessa näringsämnen finns vanligen i frukt och grönsaker, de med de starkaste färgerna är hälsosamma. Orange och röd paprika, tomater, spenat och morötter är exempel.

Att välja råa frukter och grönsaker istället för kokta ger högsta koncentration och bästa absorption. Kosttillskott är också tillgängliga för dem som inte konsumerar tillräckligt med antioxidantproducerande livsmedel.