vad är blisterplaster?

Blisterplaster är en applikation med dubbla användningsområden utformade för blåsor. De kan användas för att skydda blåsans benägna områden, kända som hotspots eller friktionszoner. En blistergips kan också användas för att behandla blåsor som redan har dykt upp.

Även kända som hydrokolloidplaster innehåller blisterplaster en substans som kallas hydrokolloid. Detta ämnes kemiska egenskaper ger gipset ett gummiliknande utseende som ger dämpning. En blister ackumulerar vätska som skapar en bubbla. En extra fördel med en blistergips är att den absorberar fukt som skapar blåsan och leder till all smärta som upplevs.

Skydda områden som är mer benägna att utveckla blåsor är ett sätt som plåsterna är fördelaktiga. För de flesta människor, särskilt de som är atletiska, är fötterna rakade med friktionszoner. Tåren, hälen och bollarna på fötterna är vanliga platser som kan dra nytta av skyddet av plåster. I vissa fall kan personer som tenderar att utveckla blåsor på händerna upptäcka att ett gips kan hjälpa till att förebygga händelser.

Behandling av blåsor kan vara svårt. De är smärtsamma och för mycket aktivitet eller friktion och tryck kan få dem att brista. Ruptured blåsor kan leda till en infektion om de lämnas obehandlade, eftersom bakterier, smuts och andra partiklar kommer in i såret. Blisterplaster ger en barriär för att hålla området rent samtidigt som smärtan och trycket minskas. Med en plaster applicerad kan aktiviteter fortsätta.

Vanligen är blisterplaster lämpliga för användning var som helst på kroppen. De flesta märken är vattentäta och finns i flera storlekar. Limet gör att blistergipset håller fast på huden medan du täcker blåsan. Det bör fortsätta att täcka blister så länge som möjligt för att främja snabbare helande. Gipset är konstruerat för att hålla bort fukt så att blåsorna kan läka.

Sjukhus har använt blisterplaster i många år. De har hjälpt till att bränna brottsoffer snabbt. Gipset blir som ett annat skikt av hud och förenar sig med det skikt som det är fäst vid. Vid applicering skapar det idealiska läkningstillstånd för blåsan.

Blisterplaster ska appliceras på rena, torra ytor för bästa vidhäftning. De kan värmas mellan händerna innan du tar bort bakpapperet för att göra dem enklare att arbeta med. En gips ska inte tas bort för tidigt eftersom detta kan riva ny hudtillväxt. När blåsan har läkt kommer gipset att gå lätt ut, utan smärta eller hudskada.