vad är cystadenom?

En cystadenom är en typ av ovariecyst som kan bildas under en onormal ägglossningsprocess. Under en normal månadscykel producerar en kvinna vanligen ett omogent ägg som uppmuntras av äggstocksfolliklar som stimuleras hormonellt för att låta ägget utvecklas. När ägget har mognat kommer denna follikel eller säck att brista och släppa ägget för att resa genom äggledarna där det kommer att befrukas. Cystadenom kommer att inträffa om säcken inte brister och släpper ut det mogna ägget, fastnar det istället inom äggstocken där det utvecklas till onormal vävnad. De är oftast godartade, vilket betyder att de inte är cancerösa.

Cystadenomer klassificeras som neoplasmer eller nya tillväxtvävnader som kan ta två olika former. Den mindre typen av dessa cyster kallas serös cystadenom, är vanligen mellan 2 till 6 tum (5,1 till 15,2 cm) i diameter och fylls med en tunn, vattnig vätska. Kvinnor mellan 20 och 40 år är mest sannolikt att utveckla denna typ av cystadenom. Den större typen kallas mucinous cystademona, är vanligtvis mellan 6 till 12 tum (15,2 till 30,5 cm) i diameter men kan växa mycket större och fylls med ett tjockt, gelatinliknande material. De är vanligast bland kvinnor mellan 40 och 60 år.

Även om dessa cyster är vanligtvis godartade, särskilt den mycket mindre och mindre oroliga serösa variationen, kan den mukinösa formen utvecklas till en mycket stor massa. Stora cyster kan störa vanliga inre funktioner i livmodern, magen, tarmarna och tarmarna. Även om incidensen är sällsynta, har varje typ av cystadenom potential att utvecklas som en malign eller cancerös cysta.

På grund av sin lilla storlek uppvisar serösa cystadenom få symtom som känner till deras närvaro och diagnostiseras oftast under rutinmässiga gynekologiska undersökningar. Det större mucinösa cystadenom är lättare att detektera från sådana inspektioner, och det kan präglas av ovanlig buk- eller menstruationsmärta. Lyckligtvis kan vanliga gynekologiska undersökningar vanligtvis diagnostisera båda typerna av cyster långt innan de blir problematiska. Cystor kan också upptäckas genom ultraljudsundersökning, följt av en röntgen för att bestämma cystets natur från det material som det innehåller.

Standardproceduren för behandling med cystadenom är kirurgisk borttagning av vävnaden. För mindre serösa cyster kan en läkare använda laparaskopi, där ett tunt rör sätts in i livmodern genom ett litet snitt i buken. För större mucinös cystadenom kan intravenös kirurgi vara nödvändig. I båda fallen är incidensen av full återhämtning hög, eftersom cystadenom sällan återvänder när de kirurgiskt avlägsnas.