vad är de bästa tipsen för att passera njurstenar?

Njurstenar kan vara ganska smärtsamma och är ett vanligt problem, särskilt hos dem med en familjehistoria att utveckla dem. Ju längre stenen blir kvar i kroppen, desto större är risken för att urinflödet blir blockerat, vilket leder till komplikationer. Det finns några tips tillgängliga för dem som arbetar med att passera njurstenar. Att dricka mycket vätska och undvika vissa livsmedel är bland de mest populära förslagen.

Att passera njursten är lättare när en person dricker minst åtta glas vatten per dag. Pushing vätskor hjälper till att spola ut avfall från njurarna och kan också hjälpa till att trycka ut stenen ur kroppen genom urinen. Vissa patienter har svårt att dricka vanligt vatten, så att lägga lite citronsaft kan göra det lättare att dricka rätt mängd. Vissa juicer, som apelsinjuice eller druvsaft, kan hjälpa till att lösa upp njurstenar, vilket gör dem enklare att passera.

I vissa fall kan sjukvårdspersonal rekommendera att göra kostenförändringar för att hjälpa till att passera en njursten. Vissa livsmedel, som bönor eller choklad, kan faktiskt göra njurstenen större, vilket gör att de blir svåra att passera. Andra livsmedel som ska undvikas inkluderar björnbär, okra och sojaprodukter.

Om patienten har laglig ålder, kan en vårdpersonal rekommendera att han dricker en öl eller två varje dag. Öl ökar produktionen och flödet av urin, vilket gör det mer sannolikt att stenen kommer att kunna passera naturligt. Andra drycker som innehåller karbonat eller koffein bör undvikas.

Det kommer sannolikt att finnas en betydande mängd smärta tills efter att stenarna har passerat. Under denna tid kan patienten ta överklagande smärtstillande medel, såsom ibuprofen eller acetaminofen. I många fall kommer en läkare att ordinera en narkotisk smärtstillande för att lindra smärtan. Illamående medföljer ofta smärta av njurstenar, så det kan också ordineras ett läkemedel mot illamående.

Om patienten försöker med ovanstående metoder att överföra njurstenar utan resultat eller om smärtan blir oskadlig, bör en läkare konsulteras. I de fall där urinering blir svår eller omöjlig, behöver patienten omedelbart medicinsk hjälp. Om stenarna orsakar fullständig urinblåsning kan njurskador uppstå från det tillsatta trycket.