vad är de vanliga biverkningarna av bältros?

De vanliga biverkningarna av bältros kan vara svåra eller milda beroende på personens ålder, hälsa och svårighetsgraden av personens utslag. Visionsförlust, postherpetic neuralgi, nervsmärta och infektion är de vanligaste biverkningarna av bältros. Detta tillstånd orsakas av ett virus som kallas varicella-zostervirus (VZV), vilket är samma virus som orsakar kycklingpox. De flesta barn kommer att träffa kycklingpoxar, men efter att utslag är borta kommer viruset att ligga vilande i människans kropp. VZV kan återkomma som bältros i vuxen ålder, vanligtvis som ett resultat av en sjukdom eller händelse.

Bältros verkar först som oförklarlig smärta i ett område, och sedan kommer ett utslag att dyka upp. Utsläpp brukar uppträda runt ryggmärgen och stråla utåt runt kroppen, men tillståndet kan också påverka ansiktet. Utsläppen kommer att utvecklas till blåsor, som så småningom öppnas och scab över. Villkoren brukar bara ta tre till fem veckor, och kroppens immunsystem kommer att avlägsna virusets kropp i sig.

En av effekterna av bältros är synförlust. Detta kan inträffa om personen utvecklar ögonbältros eller bältros som smittar ögonen. En person ska se en läkare så snart som möjligt om hudutslaget börjar påverka ansiktet. Om det inte behandlas kan infektionen få personens syn att skadas eller förstöras.

Postherpetic neuralgi är en av de allvarligare biverkningarna av bältros. Detta tillstånd orsakar nerverna som har skadats av viruset för att fortsätta att skicka smärtsignaler till människans hjärna även efter det att utslag och blåsor som orsakats av bältros har gått bort. De skadade nervfibrerna kommer också att orsaka att personens hud är extremt känslig för ljus, beröring och temperatur. Antidepressiva medel och smärtstillande medel ordineras vanligtvis för att hjälpa till med biverkningarna av postherpetic neuralgi. Detta tillstånd inträffar hos 10 procent av människor som har bältros, och det brukar gå bort inom ett år.

Bältrosvirus kan orsaka nerverna att bli ont, vilket kan orsaka permanent skada. Beroende på var viruset attackerade kroppen kan personen ha neurologiska problem, muskelsvaghet eller förlamning av en del av ansiktet. Nervskadorna kan också påverka människans hörsel eller smak.

Infektion kan vara en följd av bältros. Blåsorna som bildas på huden kommer att bryta upp och kan bli smittade om de inte behandlas ordentligt. Ärrbildning och skador kan också bildas om såren kontinuerligt öppnas eller om scabsna repas på. Människor bör konsultera en läkare om att använda antibakteriella topiska krämer, kalamin lotion eller naturliga medel för att behandla öppna blåsoresor orsakade av bältros.