vad är de vanligaste orsakerna till illamående under menstruation?

Det finns flera olika saker som kan orsaka illamående under menstruationen, men smärtan i samband med livmoderkontraktioner och hormonella förändringar är vanligtvis den vanligaste. Dessa anses allmänt vara relativt ofarliga, och medan illamående kan vara obehagligt är det vanligtvis inte en anledning till oro. Queasiness kan utlösas av mer allvarliga förhållanden, däribland livmoderfibroider och endometrios. Människor som upplever allvarlig illamående som varar menstruationscykeln eller som har våldsam eller ihållande kräkningar ska träffas av en medicinsk professionell för att komma till roten till problemet.

Mild illamående som träffar i början av en kvinnas period är ofta en bieffekt av smärtsamma kramper, eftersom hennes livmoder expanderar och kontraherar. Denna typ av illamående går vanligtvis bort efter en dag eller två, och orsakar endast sällan kräkningar. Det är vanligast hos tonåringar som nyligen har börjat menstrueras och hos kvinnor som just börjat få sina perioder igen efter förlossning.

Kramper som är utomordentligt smärtsamma kan också orsaka magbesvär på grund av ett tillstånd som kallas dysmenorré. Dysmenorré är ett kliniskt tillstånd som uppmärksammas av överdriven, återkommande smärta som är så dålig att det stör normala aktiviteter. En kvinna som finner att hon inte kan arbeta eller studera på grund av kraftiga kramper kan ha detta tillstånd och kan känna sig lura eller kräkas som ett resultat.

Illamående är dock inte alltid kopplad till smärta, men i vissa fall kan en hormonell obalans vara skyldig. Under menstruationen fluktuerar en kvinnas nivåer av östrogen och andra hormoner nödvändigtvis, vilket kan orsaka allting från humörförändringar till uppblåsthet och i vissa fall illamående. När östrogenivåerna är för höga eller för låga – eller när de stiger och faller dramatiskt under en dag eller två – centrerar hjärnan att kontrollbalansen och matsmältningen ofta antingen kan sakta dramatiskt eller gå in i overdrive, vilka båda kan göra en personen blir sjuk.

Kvinnor som är benäknade med anemi kan också uppleva illamående i sina perioder om de tar ett järnhaltigt multivitamin eller näringstillskott. Anemi sker när det finns låga nivåer av järn i blodet. Järn är ett viktigt näringsämne, men när någon som är bristfällig eller nästan bristfällig tar stora doser av det, har magen ofta svårt att bearbeta saker. Kvinnor som redan är låga på blodjärn är ofta särskilt bristfälliga medan de förlorar blod i sina perioder. Järntillskott är verkligen viktiga under denna tid, men den medföljande illamående kan vara akut. De flesta medicinska experter rekommenderar att du tar vitaminer med mat för att minimera denna bieffekt.

Fibroider eller godartade tumörer är en annan potentiellt allvarligare orsak till menstruationsmärtor. Uterin fibroids kallas ibland “polyps” eller “myomas”, och de kan hända av ett antal skäl, varav de flesta har att göra med genetik eller kemiska obalanser i blodet. Fibroider är ofarliga i den meningen att de inte innehåller cancerceller, men de kan vara besvärliga när det gäller rätt reproduktiv hälsa. När livmodern skjuter under sin menstruation blir dessa tillväxter ofta inflammerad eller irriterad, vilket kan vara ganska smärtsamt och kan leda till illamående hos vissa kvinnor.

Kanske är den allvarligaste orsaken till illamående under menstruation endometrios, vilket är en störning som involverar onormala livmodertillväxter. Dessa tillväxter, som kallas endometrialimplantat, liknar fibroider, eftersom de är onormala och kan hindra reproduktion och regelbundna menstruationer, men olika både när det gäller hur tillväxten utvecklas och var de befinner sig.

I de flesta fall är fibroider tumörer som växer när celler reproducerar onormalt. Endometrialimplantat, å andra sidan, är i grunden celler och vävnader från livmodern som börjar växa och snabbt multipliceras i andra närliggande områden, vanligtvis äggstockarna och tarmområdet. Uterinvävnader i dessa regioner som bryts ner som en del av regelbundna menstruationer kan orsaka illamående tillsammans med många andra allvarligare symptom.

Mild illamående som passerar om en dag eller två brukar anses vara ett något normalt symptom på menstruation, och kvinnor som upplever det har inte vanligtvis någon anledning till stor oro. Många över disken menstruations smärtstillande medel, särskilt de som innehåller ibuprofen, kan vara till hjälp. Vissa kvinnor finner också att värmekuddar som finns på underlivet kan vara till hjälp, och att dricka pepparmynta eller hallonbladet te kan också lindra några symtom.

Illamående som är svår, som leder till kräkningar, eller som inte går iväg på egen hand, kan kräva läkarvård. De flesta experter säger att om tillståndet stör en persons dagliga liv eller stör deras rutin så att de inte kan fungera som de normalt gör, behöver de få hjälp. Kvinnor som är oroade över sina symtom i tiden är vanligtvis kloka att skriva ner alla sina symtom, även de som de tycker inte är relaterade, och sedan boka ett avtal med en medicinsk leverantör för att komma till roten till problemet.