vad är de vanligaste orsakerna till käke och öronvärk?

Det finns många potentiella orsaker till käke och öra smärta, inklusive skada, tidsmässig mandibulär ledd (TMJ) dysfunktion, vätskeuppbyggnad, tandvärk och öroninfektion. Att mala tänderna kan också leda till smärta i både örat och käften. Varje tillstånd kräver separat behandling och svårighetsgraden av smärta kan variera beroende på det underliggande problemet.

De flesta orsakerna till käke och öra smärta är relaterade till någon typ av skada eller sjukdom. Blunt trauma mot ansiktets sida kan leda till svullnad och smärta i regionen. Detta kan inträffa under en nedgång eller sportrelaterad olycka eller i en bilolycka. Behandlingar varierar men kan inkludera medicinering eller kirurgi. Många skador läker på egen hand.

En annan vanlig orsak till smärta i käken och örat är tandvärk. Detta kan innefatta nervskada smärta eller problem relaterade till tandförfall, såsom hålrum eller tandköttssjukdom. Svullna tandkött kan åtfölja ömheten eller en störande känsla kan vara närvarande. En tandläkare eller annan sjukvårdspersonal kan generellt diagnostisera och behandla smärta i samband med tandproblem. Öroninfektioner kan också orsaka smärta i käften på grund av uppbyggnad av pus eller vätskor. De flesta löser sig själv utan behandling, men ibland föreskrivs antibiotika om en bakteriell infektion är särskilt allvarlig.

Att mala tänderna och TMJ kan också leda till smärta på grund av tryck och vätska som ackumuleras runt överkäken och bakom örat. Muntvakter är i allmänhet första försvaret i båda fallen. Dessa används för att förhindra slipning och klämning av käften och ibland att reglera käftlinjen ordentligt. I mycket allvarliga fall kan kirurgi vara nödvändigt.

Olika förhållanden kan också leda till en vätskauppbyggnad runt öronen och käften, vilket också kan leda till smärta. Detta kan bero på många faktorer, och det går ofta bort utan behandling. Ibland är det på grund av infektion, men många gånger är orsaken aldrig upptäckt.

Alla som lider av svår käke och öra smärta ska kontakta en läkare för diagnos. Eftersom det finns så många olika orsaker till obehag, kan det krävas en noggrann kontroll för att avgöra orsaken. Vissa villkor har ytterligare symtom, och de kan påverka olika delar av örat och käften, vilket kan göra diagnosen lättare. De flesta tillstånd som orsakar dessa symtom är behandlingsbara och inte allvarliga.