vad är feberblåsor?

Feberblåsor, vanligen kallad kalla sår, orsakas av herpesviruset och förekommer i eller runt munnen. De verkar ofta höjas och fyllas med en gulaktig vätska, och även om de är generellt små, kan de vara ganska smärtsamma. Vissa individer utvecklar en mild feber med aktiva blåsor.

Det herpesvirus som oftast orsakar feberblåsor är herpes simplex typ 1, vilket är ganska vanligt. Inom USA är de flesta individer smittade med detta virus innan de når 20 år.

När en person är initialt smittad, kan han eller hon inte omedelbart utveckla feberblåsor, och vissa människor får dem aldrig alls. Herpesviruset tar upp sig i nervvävnaderna i ansiktet, och när det återaktiveras kan blåsorna förekomma. De återkommer ofta på samma plats, men de genererar generellt inga allvarliga hälsoproblem.

En annan form av herpesviruset, herpes simplex typ 2, är oftare ansvarig för genital herpes. Detta virus infekterar också barn som är födda hos herpesinfekterade mödrar vid födelsetiden. Denna typ kan också orsaka feberblåsor, om det smittar ansiktet.

Herpesvirus är mycket smittsam, och direkt eller indirekt kontakt med blister kan orsaka infektion. Som sådan kan kyssar och delar saker som rätter, handdukar och personliga vårdsprodukter med någon som har ett utbrott kan leda till infektion. Ibland kan feberblåsor orsakas av oral-genital kontakt med en person som är smittad med herpes simplex 2. På samma sätt kan genitalherpes kontraheras genom samma typ av kontakt med en person som lider av aktiva blåsor.

Förloppet av tid från den första virusinfektionen till utbrott av blåsor är vanligen ungefär en vecka eller två, även om det kan ta upp till tre veckor innan den första uppblåsningen blir uppenbar. Vanligen håller blåsorna i ca en vecka till tio dagar. Efter den initiala infektionen kan herpesviruset förbli vilande i nervcellerna, enbart ibland orsakar ett utbrott.

Efter den första utbrottet tenderar nya bländningar att vara milda. Många individer utvecklar symtom före flare-ups, inklusive brännande känslor, lokaliserad känslighet, klåda eller stickningar. Dessa tecken kan förekomma upp till två dagar före ett utbrott.

Feberblåsor går vanligtvis i sig utan behandling, även om det finns antivirala läkemedel som kan bidra till att minska smärta och förkorta symtomen. Vissa individer finner också smärtlindring genom att använda kalla eller varma kompresser till området.