vad är fördelarna med niacin?

Niacin, även känt som nikotinsyra, är ett vattenlösligt näringsämne som tillhör vitamin B-familjen. Som sådan kallas det vanligen B3-vitamin. Det finns många hälsofördelar med niacin, inte minst som spelar en nyckelroll i cellmetabolism eftersom det är ett byggstenar av flera enzymer och koenzymer. Det finns emellertid fler niacinfördelar att uppskatta, såsom att bidra till tillverkningen av binjurhormoner, som producerar energi från protein och kolhydrater, och reparerar DNA.

En av de främsta aktiviteterna hos niacin är att hjälpa andra B-vitaminer i att metabolisera fetter och omvandla kolhydrater till glukos för att ge bränsle till energi. När det gäller intracellulär metabolism, är niacin i mottaget av G-proteinkopplade receptorer där den omvandlas till nikotinamidadenindinukleotid och slutligen till nikotinamidadenindinukleotidfosfat. Dessa händelser är de metaboliska vägar som gör att celler kan ta emot signaler från varandra och engagera sig i enzymatisk aktivitet. Niacin är också nödvändigt för normal funktion av nervsystemet och för friskt hår, hud och naglar.

Andra hälsofördelar med niacin inkluderar reglering av kolesterol- och serum triglyceridnivåer. Faktum är att det finns tillräckliga bevis för att niacin kan vara mer effektivt vid ökning av HDL-kolesterol (den “goda” typen) än många receptbelagda läkemedel. Men det är inte rekommenderat att komplettera utan läkarmottagning. För en sak kan långvariga höga doser av niacin skada levern. För en annan ökar niacinhalten homocystein, vilket har kopplats till ökad risk att utveckla hjärtsjukdom.

Några fördelar med niacin kommer från en annan form av detta näringsämne-niacinamid. Minst en preliminär studie visar att denna form av niacin kan förbättra symtom i samband med artrit, samt minska behovet av antiinflammatoriska läkemedel. Andra studier visar att niacinamid kan bidra till att minska insulinresistensen i diabetes typ I. Ytterligare studier tyder på att niacin och dess derivat kan spela en roll för att förebygga Alzheimers sjukdom.

Även om niacin är involverat i ovanstående processer och mer, är det ett av de väsentliga näringsämnena. Detta innebär att kroppen inte kan syntetisera detta näringsämne i tillräcklig grad för att bli belönad med alla fördelar med niacin. Istället måste det erhållas från livsmedelskällor och / eller kosttillskott. Leveren kan dock tillverka små mängder niacin från tryptofan, en aminosyra som finns i proteiner som ingår i mjölk, ägg, ost, sojabönor och kött. Annars innehåller de bästa naturliga källorna till niacin nötkött, nötköttlever och njurar, fjäderfä, lax, baljväxter, betor, bryggerjäst, jordnötter och solrosfrön.