vad är gallblåsa polyps?

Gallbladderpolyper är ett tillstånd som påverkar upp till fem procent av vuxna. De utvecklas ofta hos människor som också lider av gallstenar. Orsaken till dessa polyper är inte känd, men de är vanligare hos människor som är äldre och hos män. Ofta orsakar gallbladderpolyper inga symptom och upptäckas bara under en medicinsk undersökning.

Många människor är oroade över att gallblåspolyper är cancerösa, men detta är inte sant. Medan vissa polyper kan bli maligna, är de flesta polyper, särskilt små, inte. Det finns två riskfaktorer som ökar sannolikheten för att en polyp är cancerös. Den första är storleken. En polyp som är större än en centimeter bör övervakas noggrant för tecken på att det kan bli malignt.

En annan oro är polyps som utvecklas tillsammans med andra gallblåsersjukdomar. Gallstenspolyper som utvecklas hos personer som har ett tillstånd som kallas primär skleroserande kolangit, har en högre risk för att vara malign än polyps som utvecklas ensam. En patient som har mer än ett gallstenstillstånd kommer att kräva noggrann övervakning av en läkare.

Majoriteten av gallbladderpolyperna består av alltför stort kolesterol i gallblåsans lining. Dessa polyper är inte farliga och producerar ofta inte ens symptom. De diagnostiseras ofta när en läkare utför en ultraljud av andra skäl.

Medan de flesta polyperna är kvar på plats finns det flera villkor som kan motivera borttagningen. Om de är stora, som definieras som större än en centimeter, är de kandidater för borttagning. Även gallstenspolyper som uppstår tillsammans med gallstens avlägsnas när gallblåsan avlägsnas. Några läkare tar bort gallblåsan hos en patient som utvecklar polyper efter 50 års ålder. Om gallbladderpolyperna är små kan läkaren ta bort dem genom laparoskopisk kirurgi.

Om polyppar gör det nödvändigt att ta bort gallblåsa kan det vara nödvändigt att ändra din kost efter operationen. Levern ger tillräcklig galla för matsmältningsprocessen, även utan gallblåsan. Medan kroppen blir van vid att smälta mat utan gallblåsan, kan du uppleva mer frekventa och brådskande tarmrörelser. Att eliminera mejeri, minska fettintag och öka ditt intag av fiber kan hjälpa till att lösa problemet.