vad är ilska attacker?

Ilska attacker, som ofta liknar panikattacker, präglas av okontrollerbara känslor av raseri eller upprördhet. Dessa kan riktas inåt eller hos en annan person, och inte alla svarar på ilska attacker på samma sätt. Vissa människor kommer att skrika eller bli våldsamma mot andra, vissa människor kommer att kasta eller bryta saker, medan andra fortfarande kan sitta tyst men ändå känna sig fulla av ilska och aggression på insidan. Vissa människor upplever dessa attacker för till synes ingen anledning, medan andra kan komma i kontakt med en viss typ av stressigt eller störande händelse. Psykiska störningar som depression, ångest eller schizofreni är ofta associerade med okontrollerade attacker av ilska också.

De fysiska symptomen på ilska attacker kan vara lätt att känna igen när de har inträffat en eller två gånger. Generellt börjar det med en åtstramning i bröstet och ett ökat hjärtslag. Vissa människor känner sig skakiga eller ens yr och kan börja svettas eller finna att det känns som att kroppstemperaturen ökat dramatiskt, eller att de börjar ha frossa. Det här händer vanligtvis ganska snabbt. Huden kan också börja tippa, och trots att ilska kan vara känslor som en individ slutar känna börjar det ofta som en intensiv ångest eller rädsla för att kontrollen kommer att uppstå.

Nästa steg i ilska attacker är typiskt känslorna av intensiv raseri. Dessa känslor kan ha en lätt identifierbar orsak, men i vissa fall kan det vara omöjligt att se varmen kommer från. Vissa människor kan logiskt förstå att de inte har någon anledning att vara arg, men kommer fortfarande inte att kunna stoppa känslan, vilket kan vara otroligt frustrerande. Vreden kan komma ut på olika sätt, vissa människor kommer att skrika på andra eller till och med fysiskt slå ut på dem. Andra kan slå ut på föremål, till exempel stansa en vägg, kasta något eller bryta något.

Vissa människor kommer inte utåt att visa vredeangrepp alls, men kommer att känna det på ett mycket intensivt sätt. Inte bara är detta ganska upprörande, det kan också vara fysiologiskt ganska skadligt för kroppen, eftersom intensiva perioder av stress kan öka risken för hjärtsjukdom. Även om dessa attacker är förknippade med vissa psykiska sjukdomar, är vissa orsakade av någon uppenbar anledning, och personer av vissa personlighetstyper kan bara vara mer benägna för dem. Söker psykoterapi kan vara till hjälp, och vissa människor tycker att medicinering kan hjälpa dem att hantera sina attacker och hindra dem från att inträffa. Att utveckla förmågan att förutse starten av en attack är ofta ett viktigt steg att lära sig hantera problemet.