vad är keton kroppar?

Ketonkroppar, även kallade acetonkroppar eller helt enkelt ketoner, är några av tre föreningar som produceras när levern metaboliserar fettsyror. De tre typerna av ketonkroppar – acetoättiksyra, beta-hydroxismörsyra och aceton – släpps ut i blodomloppet efter att metabolism inträffat. Acetoättiksyra och beta-hydroxismörsyra används för bränsle i hjärnan och musklerna, men kroppen kan inte bryta ner aceton och utsöndrar därför i urinen. Överskott av aceton eller ketoner i blodet och urinen kan vara ett tecken på en allvarlig metabolisk sjukdom, och läkare använder ofta mätningen av ketoner som ett verktyg vid diagnosen sådana sjukdomar.

Hos friska individer använder kroppen oftast kolhydratmetabolism för att bränna sina celler. Om det inte finns tillräckligt med kolhydrater, såsom vid extrem svält börjar kroppen att metabolisera fetter i ketonkroppar för att ge det nödvändiga bränslet. Höga nivåer av ketoner i urinen, ett tillstånd som kallas ketonuri, indikerar att kroppen använder mestadels fett för sin energi.

Ett annat tillstånd som kommer att producera ökade nivåer av ketonkroppar är typ I-diabetes – en allvarlig form av diabetes mellitus. Personer med diabetes mellitus kan inte effektivt metabolisera glukos, vanligtvis på grund av otillräcklig insulin eller insulinresistens. Deras kroppar kommer att börja metabolisera fetter och proteiner för att kompensera för brist på tillgänglig glukos för energi.

När läkare misstänker diabetes, är en av de första sakerna de ska kontrollera för överdrivna ketoner i urinen. Utförs med en enkel urinpipa, kan testet snabbt varna läkare till en metabolisk störning som diabetes. Höga nivåer av ketoner kan också få en person att ha en aceton eller fruktig lukt på andan. Ytterligare test av blodglukosnivåer kan bekräfta sjukdomen. Urinketontestet är också användbart för att hjälpa diabetespatienter att upprätthålla korrekt kost och medicin för optimal kontroll av sjukdomen.

Ketonuri kan hjälpa till att signalera eventuella komplikationer vid extrema fast- eller faddieter, eller under graviditeten. Test av gravida kvinnor är viktigt eftersom ketonuri har möjligen varit kopplad till vissa fosterdöd. Läkare skär också rutinmässigt akut sjuka patienter och patienter som förbereder sig för operation för indikationer på eventuella metaboliska problem.

Närvaron av ketoner i blodet eller urinen är inte bara en signal om metaboliska problem. Ketoner själva kan vara farliga i höga halter. Utan behandling kan extremt höga nivåer av ketoner i blod och urin sänka blodets pH och orsaka ett tillstånd som kallas ketoacidos. Det förekommer oftast hos personer med okontrollerad diabetes mellitus och förvärras när höga blodsockernivåer, som orsakas av brist på tillgängligt insulin, försurar blodet ytterligare. Ketoacidos kan leda till ketoacid koma eller död.