vad är manliga urinvägsinfektioner?

Manliga urinvägsinfektioner (UTI) är mindre vanliga än liknande infektioner hos kvinnor, men det betyder inte att de är något som bör ignoreras. De inkluderar sådana infektioner som cystitis (en urinblåsinfektion), uretrit (infektion i urinröret) och njureinfektioner. För det mesta finns manliga UTI i urinröret eller urinblåsan.

Orsaken till manliga urinvägsinfektioner är bakterier. E. Coli är vanligtvis den särskilda stammen som oftast är ansvarig för att orsaka infektionen, även om andra typer av bakterier kan vara orsaken. Bakterierna kommer in i kroppen genom öppningen av urinröret.

Män över 50 år är mest mottagliga för manliga urinvägsinfektioner. Efter denna ålder är en man mer sannolikt att ha en förstorad prostata eller njursten, vilket kan hindra urinröret. En man som har en diabeteshistoria har också ökad risk att utveckla en urinvägsinfektion. Om han inte kan kassera urinen fullständigt, lämnar han honom mottaglig för urinvägsinfektioner.

Tecken på manliga urinvägsinfektioner inkluderar urinering oftare än normalt, liksom smärta vid urinering. Intercourse och ejaculation kan också vara smärtsamt. Den lidande kan känna sig mer trött än vanligt, eller passera urin som har ett mjölkt eller grumligt utseende. Närvaron av blod i urinen är ett annat tecken i samband med urinvägsinfektion hos män, liksom smärta i ryggraden.

Om det inte behandlas omedelbart finns risk för att infektionen sprider sig och går upp till njurarna genom urinvägarna. En njureinfektion kan vara mycket allvarlig, och därför bör eventuella misstänkta maniska urinvägsinfektioner kontrolleras av en läkare genast.

När man har diagnostiserat manliga urinvägsinfektioner, regleras vanligtvis antibiotika för att behandla dem. Vissa läkare kommer att rekommendera att tranbärsjuice konsumeras också. Antibiotika fungerar snabbt för att rensa infektionen, ibland tar det bara dagar att träda i kraft.

Om du är ordinerad med ett antibiotikum för att behandla en infektion, är det viktigt att du fortsätter att ta det för det antal dagar som läkaren har rekommenderat. Att stoppa medicinen tidigt kan innebära att infektionen inte har blivit helt klar, även om symptomen har avgjort.