vad är några orsaker till en upprörd mage?

Termen, upprörd mage, kräver viss definition. För vissa betyder det en obekväma full känsla, och kanske en liten mängd kvast. Andra använder termen för att beskriva smärtsamma tummar med diarré, kräkningar eller flatulens. En annan definition är sur matsmältningsbesvär, vilket kan orsaka halsbränna. På grund av det stora antalet sätt att upprörd mage kan uppfattas och beskrivas är det svårt att identifiera alla orsaker. Således finns det många saker som kan leda till illamående, vilket folk kanske vill överväga.

Mildt upprörda tummar orsakas oftast av att äta för mycket och vanligtvis för snabbt. De flesta kommer att finna lättnad för detta tillstånd några timmar efter det att det inträffar. Användning av antacida kan hjälpa till med matsmältningsbesvär i samband med detta. Men när magen har tid att bearbeta och smälta, tenderar smärta eller obehag att gå bort.

När illamående åtföljs av diarré eller kräkningar innefattar vanliga orsaker lätta till svåra fall av matförgiftning och virus. Om kräkningar eller diarré inte avtar på en dag eller så, och om det åtföljs av feber, ska folk se en läkare. Matförgiftningsfall kan kräva antibiotika, och uttorkning är en oro när diarré eller kräkningar inte kommer att sluta. Vissa människor lider av kronisk diarré och kan behöva undersöka om de har tillstånd som parasitiska infektioner, spastisk kolon eller irritabel tarmsyndrom.

Det finns mediciner som kan orsaka kronisk magsmärta eller upprördhet. Listan över dessa är omfattande. Om du tar nya mediciner tittar du på biverkningar för att se om en upprörd mage är en möjlig orsak. När det här blir svårt att hantera, kanske folk vill se om de kan byta till ett annat läkemedel med färre biverkningar.

Om en sjuk mage beskrivs som allvarlig magont och kanske illamående kan detta föreslå mer allvarliga förhållanden. Vissa människor mitt i hjärtinfarkt kommer att känna intensiv magsmärta. Vad som känns som mycket dålig halsbränna kan också vara en hjärtinfarkt. Andra tillstånd som kan orsaka magont är mononukleos, appenditit och pankreatit. Om en person kräker blod eller passerar avföring som är blodig eller svart, är det här en fråga som förtjänar läkarens vård, speciellt om extrem magsmärta är närvarande.

Kronisk (pågående) upprörd mage kan vara ett resultat av många tillstånd. Ibland kan människor med extrema matallergier, såsom vete, lida av magbesvär varje gång de konsumerar vete. Crohns sjukdom kan orsaka kronisk smärta, liksom kan inflammation i bäcken och vissa former av cancer. Gastrointestinal refluxsjukdom kan skapa ett ganska konstant halsbrännsk tillstånd, och personer som har sår kan också känna att magen alltid har ont.

Om magsmärta inte avtar, kontakta läkare. Det finns många sätt att bestämma orsakerna till upprörd mage och många behandlingar som kan hjälpa människor att hitta lättnad. Som nämnts är vanligtvis ont i magen, speciellt efter konsumtion av en stor måltid, bara ett resultat av övermålning.