vad är några orsaker till ögoninfektioner?

Ögoninfektioner kan vara ganska smärtsamma eller ganska irriterande och bör omedelbart behandlas av en läkare. Detta är särskilt fallet om man har drabbats av trauma mot ögat och misstänker att en främmande kropp kan fånga sig i ögat. Viral och bakteriell konjunktivit, vanligen kallad rosa öga eller styes, kräver också snabb behandling.

Två av de vanligaste orsakerna till ögoninfektioner är viral eller bakteriell konjunktivit. Båda formerna är extremt smittsamma och orsakar ögat att riva för mycket, ser mycket blodsocker, och på morgonen kan ögonen nästan stängas ihop från urladdning. Ibland kan en konjunktivitinfektion hoppa från ett öga till det andra, speciellt om man gnuggar ögonen. En doktors diagnos och antibiotika hjälper vanligtvis, även i de fall där orsaken är viral.

Det är också viktigt att se en läkare om du misstänker konjunktivit eftersom det kan vara förenat med ett öra eller sinusinfektion. Detta är vanligast när man har lider av kalla symtom före infektionens utseende. Vissa människor behöver också orala antibiotika för att behandla infektioner i örat eller bihålor.

En tredje form av konjunktivit kan orsakas av allergier. Ibland kan det behandlas ensam med över diskdropparna. I andra fall kräver dessa ögoninfektioner förskrivna ögondroppar. I vilket fall som helst, en läkare ska utvärdera symptomen för att utesluta de mer infektiösa formerna av rosa ögon.

Antingen en främmande kropp eller exponering för hårda kemikalier kan orsaka ögoninfektioner. I vissa fall kan en främmande kropp ha berört ögat och orsakade repor på hornhinnan. Även om hornhinnorna kan läka snabbt, behöver de normalt antibiotikumdroppar eller salva. De är också extremt smärtsamma. Om man misstänker en främmande kropp som glas har kommit in i ögat, kan ögat sköljas försiktigt i vatten. Om detta inte löser smärta, besök en läkare för att utesluta en hornhinnan.

Kemikalier som kommer i kontakt med ögat kan också orsaka infektioner i ögat. I dessa fall rekommenderar de flesta läkare att man kallar förgiftskontroll för instruktioner eftersom olika kemikalier kräver olika behandlingar.

Ett trubbigt trauma mot ögat eller senare ögonoperation kan leda till ögoninfektioner. Trauma i ögat, inte från operation, kräver omedelbar medicinsk behandling. Efter operation kan infektioner utvecklas. Vanligtvis efter en ögonoperation kommer läkare att ge en en lista över saker att leta efter som kan indikera infektion.

En ögoninfektion som en stye förekommer faktiskt i ögonlockets körtlar. Ibland rekommenderas stye medicin, men ofta består behandlingen av att använda varma kompresser på det drabbade ögat flera gånger om dagen. Om man får styes ofta, följ instruktionerna med en läkare för behandling. Omvänt, om detta är din första stye, kontakta en läkare.

Vävnaden runt ögonen kan bli smittade och orsaka svullnad i ögonlocken. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd som kallas periorbital cellulit. Det är en bakteriell infektion och kräver omedelbart antibiotikabehandling. Dessa infektioner kan orsakas av infektion av en insektsbit, finnar eller repor i närheten av ögat. Infektion rör sig sedan till huden och attackerar ögonlocken. Man bör alltid vara vaksam med bett, repor eller finnar nära hudvävnad som omger ögat. En liten antibiotisk salva kan hjälpa till att avvärja cellulit.