vad är några ovariecystsymptom?

Ovarialcystor kan vara svåra att diagnostisera eftersom de inte kan få några igenkännliga symptom, men när symptom uppstår är några vanliga förekommande oregelbundna menstruations-, buksmärtor och matsmältningsbesvär, särskilt tarmkramper och smärtsamma tarmrörelser. Cystor är ofta mycket små först och de är inte ofta märkbara tills de börjar orsaka problem. När de växer kan de sätta press på livmodern, buken och tarmkanalen, och om de bryter är det ofta en medicinsk nödsituation. Några symptom på ruptur inkluderar försvagande magont, andfåddhet, yrsel och medvetslöshet. I vissa fall kan cystsymptom också se ut som symptom på andra tillstånd, särskilt ektopisk graviditet och appenditit, som båda är mycket allvarliga. Av den anledningen rekommenderas alla som är oroade över möjligheten till cystor att få snabb medicinsk hjälp för att utesluta dessa eller andra villkor samt att upprätta en behandlingsplan.

Ett av de vanligaste symptomen på ovariecystret är en oregelbunden menstruationscykel. Cystor på äggstockarna kan påverka ägglossningen såväl som kroppens reaktion på ägglossningen, vilket kan förändra cykeln hos en kvinnas livmoderblödning. Många kvinnor med oregelbundna perioder kan hitta någon lättnad med hormonbaserad medicinering, men det brukar inte fungera när cyster ska skylla eftersom cyster är vätskefyllda tillväxtar som vanligtvis inte svarar på fluktuerade kemiska signaler.

När cysterna växer kan de också börja sätta på trycket på äggledarna och livmodern. Detta kan orsaka att en kvinna känner kramper i underlivet, och hon kan också känna sig mer generaliserad i magont. Denna smärta beskrivs ofta som utstrålning från underlivet och tenderar ofta att komma och gå något sporadiskt.

Beroende på var de är cystor kan de också orsaka en rad matsmältningsbesvär. Uppblåsthet, gas och svårighet att gå avföring tenderar att vara bland de vanligaste. Dessa orsakas främst när cysterna är stora nog för att sätta press på tarmarna, som vanligtvis sitter strax bakom det kvinnliga reproduktionssystemet. Som med smärta tenderar dessa slags symtom att komma och gå och kan bero på många faktorer, inklusive svullnad, inflammation och cyststorlek.

Om en cystebrott är problemet ofta mycket allvarligare. På egen hand är de flesta äggstockstillväxterna inte nödvändigtvis problematiska, särskilt om de är små. Saker blir mer komplicerade när de går sönder, eftersom de då kan sprida vätska i reproduktionsorganet och dramatiskt öka risken för blödning och infektion. Båda förhållandena kan vara livshotande. Symtom på potentiell bristning innefattar svår smärta i buken, som kan åtföljas av kräkningar eller illamående och feber. En känsla av svaghet eller ljushålighet och andningssvårigheter är också vanligt, och en persons hud kan vara kall eller klamig.

De flesta sjukvårdspersonal rekommenderar att alla som misstänker förekomsten av äggstockscystor eller som annars noterar onormala skift i hälsa eller välbefinnande i buken och tarmområdet, får hjälp att utesluta potentiellt allvarliga tillstånd. Ektopisk graviditet, som är när ett befrukat ägg blir inlagt i äggledaren i stället för i livmodern, är ett av de allvarligaste tillstånden som kan misstas för en cysta, appenditit, som är en svullnad i bilagan, är en annan. Pelvic inflammatorisk sjukdom och vissa äggstockscancer kan också börja se ut som cyster, åtminstone i början.

Mestadels betraktas ovariecystsymptom brukar vara farliga eller ens problematiska. Många kvinnor lever med små tillväxtar i många år utan att ens förstå det, och klarar av att hantera det periodiska obehaget. När det finns risk för ruptur eller när cystorna annars hyser extraordinär smärta, är behandling vanligtvis nödvändig. Ibland kan vissa mediciner minska svullnad, men det är vanligare att problematiska tillväxter avlägsnas kirurgiskt. Denna process tenderar att vara invasiv, så används ofta som en sista utväg.