vad är naturliga livsmedel?

Termen naturlig mat har en mångfald betydelser, och i många länder ingen officiell definition. Även om många paketbutiker är märkta som “helt naturliga”, kan det här skilja sig efter region eller land. I USA (USA) finns det ingen juridisk definition av “naturligt” på livsmedelsetiketter, därför försenar amerikanska federala och drogadministrationen (FDA) företagen företagen från att använda dessa ordval. Food Standards Agency i Storbritannien har föreslagit kriterier för företag att följa med att använda “naturliga” på matetiketter, men det är inte juridiskt nödvändigt rådgivning. Vissa konsumenter kan också tro att naturliga livsmedel alltid är organiska, men det är inte fallet. Naturligt kan också tolkas så att det betyder obearbetade eller minimalt bearbetade livsmedel. Många köpare som strävar efter att köpa endast naturliga livsmedel har tillgripit att vägra att äta något som listar ingredienser som de inte kan uttala.

Till skillnad från etiketten för naturliga livsmedel har produkter som är märkta med en organisk certifiering normalt uppfyllt strikta krav för att behålla titeln. Många regeringar reglerar tillväxt och bearbetning av ekologiska livsmedel för att säkerställa att endast en minimal mängd bekämpningsmedel och andra kemikalier används. Debatt omger näringsvärdet av ekologiska livsmedel. University of California i USA fann att ekologiska livsmedel kan ha en 20-30 procent ökning av vitaminer och mineraler, såsom C-vitamin, järn och magnesium.

Hela matar kallas ibland naturliga livsmedel. Dessa livsmedel säljs så obearbetade som möjligt. Konserveringsmedel, sötningsmedel eller salt undviks typiskt vid framställning av hela livsmedel. FDA utfärdade till exempel en officiell definition av helkorn under 2006. Enligt denna amerikanska tillsynsmyndighet måste hela korn hålla tre väsentliga ingredienser: bakterie, endosperm och kli. Även om de ofta överlappar varandra är orden ekologiska och hela livsmedel inte utbytbara.

En mer radikal version av naturliga livsmedel presenterar sig i den råa kostdiet, även kallad levande matdiet. Under dessa kostförstörningar förbrukas endast hela livsmedel, och ingen mat förbrukas som har kokats över en viss temperatur. Beroende på individens preferens kan denna temperatur sträcka sig från 104 till 115 grader. Raw foodists hävdar att överdriven värme kommer att förstöra enzymer och näringsvärdet i mat, vilket gör tillagad mat giftig för människokroppen. De som följer den råa kostvanen skryter om extra energi och förbättrad hälsa. Inte alla som omfamnar den råa livsstilen äter 100 procent rå mat, så många syftar till 75 till 95 procent. Kritiker ger upphov till oro över matförgiftning eller farliga vitaminbrister som orsakas av enbart rådieten. Vitamin B12, järn, kalcium, protein eller zink kan vara svårt att arbeta i en rå matdiet.

De flesta som söker naturliga livsmedel i mataffären letar efter en hälsosammare livsstil eller en miljövänlig måltidsplan. Eftersom naturliga livsmedel inte har någon officiell definition kan det vara bäst att bestämma vad naturligt betyder på individuell basis, om shopparen letar efter ekologisk mat, hela livsmedel eller råa livsmedel innan man slår på affären.