vad är ögonblekning droppar?

Ögonblekningsdroppar är ett flytande läkemedel som används för att lindra irriterade ögon och minska blodsjukdomar. Dessa droppar finns tillgängliga i disken eller som receptbelagda ögondroppar när en starkare lösning eller ytterligare ögonmedicinstillsats krävs. Denna ögonfärgsmedicin innehåller vasokonstrictor, ett läkemedel som gör att ögonens små blodkärl krymper, vilket ger utseendet på vitare ögon. Ögondropparna appliceras på ögans yttre yta.

För många individer är röda ögon ett ljust och obekvämt tillstånd. För mycket arbete, brist på sömn, ögonbelastning, allergier och andra sjukdomar kan orsaka de små blodkärlen på ytan av scleraen för att bulga. Sclera är den krämiga vita ytan av ögat som omger iris och stöder den fuktiga, gelatinösa yttre ytan av ögonloben, kallad konjunktiva. Normalt är sclera vit med en något blåaktig gjut, och blodkärlen är så liten att de inte märks. Röda ögon uppträder när blodkärlen i den vita delen av ögonlocket buler med blod.

Vissa ögonblekningsdroppar innehåller också antihistaminer eller smörjmedel för att lindra svullnad, klåda och rodnad från allergier. De flesta kommersiellt tillgängliga ögonblekningsdroppar innehåller bara vasokonstriktorer, som tillverkas för det enda syftet att reducera ögats lätta blodkärl. Ögonblekningsdroppar är ineffektiva mot infektioner, allergier, konjunktivit eller andra bakteriella eller virala sjukdomar.

Läkare och tillverkare varnar för individer som använder ögondroppar under längre perioder, eftersom en “rebound” typ av röda ögon kan uppstå. Rebound svullnad är överreaktionen av blodkärlen efter en lång period av förträngning. Hyppig, långvarig användning av ögonblekningsdroppar kan förvärra tillståndet. I mycket sällsynta men svåra fall kan synförlust uppstå.

Blodkärlen i ögonen levererar syre och näringsämnen till olika delar av ögat, särskilt hornhinnan och limbus. Vasokonstriktorer som finns i ögondroppar orsakar att kärlen krymper, vilket minskar blodflödet till ögat. Ögat, svält för blod, stammar för näring. När vasokonstrictornas blekningseffekter slits av, släpper de engorged blodkärlen och skjuter ut större mängder blod. Blodkärl förefaller alltså ännu större, förvärrar problemet med röda ögon och skapar en ond cykel med mer och mer behandling.