vad är ögonflödet och blinkar?

Ögonfläktar och blinkningar orsakas generellt av skräp som härrör från små tårar i glaskroppen i ögat. Dessa stycken kan antingen blockera syn i små områden eller kasta en skugga mot näthinnan, vilket leder till mörka fläckar i sitt synfält. Blinkningar orsakas av en liknande fråga, men glasögonskinnet gnuggar istället mot näthinnan eller drar i hörnen vilket leder till det som ser ut som blinkande ljus. Ibland kan dessa problem orsakas av en riven näthinna, som bör behandlas som en medicinsk nödsituation.

I de flesta fall är ögonfläktar och blinkar vanliga och kräver ingen behandling. De flesta upplever dem på en eller annan gång och de går ibland iväg, även om de kan vara i månader eller till och med år. Så småningom kan gelén lösa sig och floaters flytta ut ur sitt synfält, så att de verkar försvinna. Blinkar kan komma och gå hela livet utan problem.

Dessa förhållanden kan bli värre när de är ute i solen eller när de är i ett upplyst rum. Detta kan skapa mer av en kontrast mellan omgivningen och gelskräpet. De kan vara störande för vissa individer, särskilt de första gången de märks, eftersom de kan vara distraherande när de försöker fokusera.

Det finns inget sätt att bli av med floaters eller blixtar. De försvinner ibland på egen hand om de får tillräckligt med tid när gelén börjar lösa sig mot botten av ögat. Ibland visas ytterligare floaters senare. Båda förhållandena är vanligast hos äldre eller de som har en mindre skada på ögat, men vem som helst kan uppleva dessa tillstånd även utan en yttre orsak.

I sällsynta fall kan floaters och blinkar i ögonen orsakas av en tår i näthinnan. Detta är ett allvarligt medicinskt tillstånd som bör behandlas snabbt för att undvika blindhet. De flesta gånger om näthinnan är sönder, kommer symtomen att åtföljas av partiell synförlust i det drabbade ögat. Även utan synförlust, ska alla som plötsligt uppträder floaters eller blinkar i ögonen söka medicinsk rådgivning från en ögonläkare. Han eller hon kan kontrollera att näthinnan fortfarande är fast fastsatt.