vad är olika typer av hudblåsor?

Det finns olika typer av hudblåsor, bland de vanligaste är brännblåsor, blodblåsor och vattenblåsor. Epidermala blåsor förekommer på det yttre skiktet av huden, eller det som kallas epidermis. De flesta hudblåsor som orsakas av brännskador klassificeras som andra graders brännskada. Feberblåsor förekommer efter infektion och efterföljande feber. Klisterblåsor förekommer i små grupper eller kluster och kan bero på infektion eller andra faktorer.

Hudblåsor kan variera i storlek, allt från en liten övre storlek blister till en stor blister som täcker ett bredare område på kroppen. Blåsor som orsakas av över exponering för solens ultravioletta strålar är kända som solbrännablåsor. De flesta solbränningsblåsor är lokaliserade till ett allmänt område av kroppen, även om vissa solbränningsblåsor kan bildas över ett brett område av exponerad hud. Blåsor som bildas av solbränna är generellt smärtsamma och kan åtföljas av skelning, röd och kliande hud. Rödhet och inflammation kan också vara närvarande.

Blåsor är fickor av vätskefylld hud som bildas under epidermis. Denna vätska är också känd som serum. Efter flera dagar, beroende på storleken på blåsan, kommer den att spränga eller spränga och vätskan dräneras från den blåsiga huden för att exponera en ny hudutveckling. I vissa fall absorberas överskott av vätska från hudens ficka i kroppen naturligt.

Vattenblåsor innehåller klar vätska och är vanligtvis små i storlek. Oftast är dessa typer av blåsor orsakade av chafing och irritation mot ett hudområde. Kan människor drabbas av vattenblåsor på grund av att du har otillräckligt anpassade skor, och löpare och idrottare är vanligtvis benägna att göra detta. Vattenblåsor är i allmänhet ofarliga och milda och kräver mest ingen behandling, förutom att hålla området ren och fri från friktion.

Blåsor innehåller små mängder blod som har ackumulerats från små brutna kapillärer eller kärl i huden. Dessa blåsor karakteriseras typiskt av överskott av svullnad. Mest vanligen skapad på grund av en skada som omger huden orsakad av påverkan, kommer en blodblåsa att dyka upp i djuprött färg.

Feberblåsor förekommer i munnen och kan åtföljas av kalla sår eller utvecklas på egen hand. Denna typ av blåsor orsakas av virus och kan vara smittsam. Herpesviruset orsakar också feberblåsor och kalla sår och är faktiskt ganska vanligt. Blåsor av denna typ kan orsaka hudirritation och förbränning. Klåda och peeling är också vanligt. Feberblåsor lämnas bäst för att läka sig själv utan ingrepp eller behandling.

För de flesta typer av blåsor är många läkare emot att poppa. Genom att göra det är området mer benägna att smittas, om inte hållas extremt ren och bakteriefri. Vanligtvis sprutar en blåsor ut sig själv, och när det händer kan individen tillämpa en viss antibiotisk salva, om den tolereras väl utan någon allergisk reaktion. Området bör hållas fria från smuts och bakterier och kan vara bandage med en steril kudde.

De flesta kan behandla hudblåsor med hemvård utan komplikationer. Om blåsorna täcker ett stort område av kroppen, kan det emellertid krävas medicinsk behandling för att förhindra infektion. Tecken på infektion är rodnad, smärta, ökad svullnad och dränering av pus. Om smittan är misstänkt bör personen söka omedelbar medicinsk vård.