vad är olika typer av vaginala sjukdomar?

Vanliga typer av vaginala sjukdomar innefattar bakteriell vaginos, jästinfektioner, liksom sexuellt överförbara sjukdomar och vaginalkreft. Även om symtomen på vaginala sjukdomar kan likna, varierar orsaken från fall till fall. Symptom på sjukdomar inkluderar klåda, ovanlig urladdning och smärta i området.

Den vanligaste av alla vaginala sjukdomar är bakteriell vaginos eller BV. När en kvinna har bakteriell vaginos har hon en överväxt av skadliga bakterier i det vaginala området. Av en eller annan orsak ökar kvinnans risk att få bakteriell vaginos, även om den inte kan överföras sexuellt, genom att ha samlag och ha mer än en partner. Även om sjukdomen har några symtom, inklusive brännande, klåda och ovanlig urladdning, är många kvinnor helt symptomfria.

Med bakteriell vaginos sätter en kvinna större risk för andra sjukdomar, inklusive HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar, inklusive gonorré och herpes. Gravida kvinnor med BV har också risk för komplikationer, inklusive för tidig födsel eller en bebis med låg födelsevikt.

Den näst vanligaste av alla vaginala sjukdomar är en jästinfektion. Talesignaler av en vaginal jästinfektion innefattar klåda och en tjock, vit urladdning. En kvinna bör se sin läkare innan han behandlar en jästinfektion för att se till att det hon har är faktiskt orsakat av jäst och inte en bakteriell infektion eller sexuellt överförbar sjukdom. Jästinfektioner behandlas vanligtvis med ett antifungalt suppositorium eller en oral medicinering.

Flera vaginala sjukdomar överförs sexuellt, inklusive trichomoniasis, gonorré och klamydia. Trichomoniasis orsakas av en parasit. En kvinna som har mer än en sexpartner har större risk att drabbas av trichomoniasis eller annan STD. Kondomer och abstinens kan förhindra spridning av STD. Spermicid kan också döda parasiten som orsakar trichomoniasis.

Symptomen för trichomoniasis inkluderar bränning, en grågul, dålig luktande urladdning, och smärta vid urinering eller kön. Symptomen kan bli värre när en kvinna har sin period. En gravid kvinna med trichomoniasis kan leverera tidigt och kan överföra sjukdomen till barnet.

Andra sjukdomstillstånd som påverkar slidan, såsom klamydia och gonorré, har liknande symtom som bakteriell vaginos eller jästinfektioner. En kvinna med gonorré eller klamydia kan ha mer ansvarsfrihet än vanligt, smärta vid urinering och smärta i underlivet. I vissa fall kan en kvinna med klamydia inte ha några symtom alls. Båda sjukdomarna ökar kvinnans risk att få hiv. Hon kan också sprida sjukdomen till hennes bebis om den är gravid.