vad är orsakerna till en ihållande ont i halsen?

Grundvärk i halsen eller irritation, som kan förvärras genom att svälja, är känd som ont i halsen. Medan många ont i halsen rensar snabbt med användning av receptbelagda läkemedel eller överklagande läkemedel, kan en kronisk eller ihärdig ont i halsen vara i veckor eller månader. Det finns en rad olika problem som kan orsaka kronisk ont ​​i halsen, inklusive – men inte begränsat till – rökning, halstumörer, allergier och kroniska sjukdomar, såsom humant immunbristvirus (HIV).

Cigaretter har kemikalier i dem som kan orsaka irritation i halsen. Vanliga rökare kan utveckla en ihärdig ont i halsen som ett resultat av inflammation från dessa ämnen. Människor som bor med rökare eller spenderar mycket tid runt rökare kan också vara i fara.

En person som har en långvarig ont i halsen och inte hittar lättnad bör söka läkarvård, särskilt om han eller hon märker en klump i halsen eller nacken. En långvarig ont i halsen i kombination med en nackklump kan vara ett tecken på halscancer. En sjukvårdspersonal kan göra en biopsi för att se om tumören är cancerös eller om det finns ett annat tillstånd som orsakar symtomen.

Vanliga allergener kan också orsaka en ihållande ont i halsen. Hushållsmögel är ett allergen som är känt för att orsaka långvariga ont i halsen. Även om mögel inte är synlig i ett hem kan det döljas i öppningar och bakom väggarna. Om en patient märker att hans eller hennes ont i halsen är sämre på natten och bättre när långa perioder spenderas utanför huset, kan mögel vara den skyldige.

Allvarliga tillstånd kan också orsaka att en person har en ihållande ont i halsen. HIV orsakar en infekterad patient att ha ett kompromissat immunsystem. Att ha ett nedsatt immunförsvar gör HIV-patienter mer benägna att fånga virus och infektioner, vilka båda kan leda till ont i halsen. Patienter som är infekterade med hiv har också hög risk för oral thrush, vilket är en jästinfektion i munnen. Vänster obehandlad, kan thrush orsaka ont i halsen som en bieffekt.

Enkla livsstilsförändringar kan bidra till att göra skillnad i livet för personer som har kroniska ont i halsen. Allergi lider bör göra sitt bästa för att undvika allergi triggers och ta mediciner enligt instruktioner av en läkare under allergisäsongen. Människor bör undvika att utsättas för tobaksrök för att förhindra irritation i halsen. Rökare bör överväga att tala med en vårdgivare för att få det stöd som behövs för att sluta.