vad är orsakerna till ögonsmärta och tryck?

Det finns olika anledningar till varför någon kan uppleva ögonsmärta och tryck, allt från milda problem till ögonsjukdomar som kan hamna i blindhet. Glaukom är en stor orsak, och denna sjukdom vanligt börjar med inga symtom men slutar ofta i blindhet, om inte behandlas snabbt. Migrän kan också orsaka ögonproblem tillsammans med extremt huvudvärk. Bihåleinflammation eller en infektion i bihålorna kan orsaka smärta och tryck i en eller båda ögonen.

Glaukom är den näst mest sannolika ögonsjukdomen för att orsaka blindhet, troligen delvis eftersom det inte har några symtom tidigt. Av den anledningen innefattar de flesta rutinmässiga ögonprov tester för att kontrollera ögontryck, eftersom glaukom tenderar att ge upphov till tryck i ögat. Om den lämnas obehandlad kan den optiska nerven, som är nödvändig för att skicka visuella signaler till hjärnan, bli skadad. Vissa människor lider av akut vinkelförslutnings glaukom, vilket är ganska plötsligt och innebär att man ser halor när man tittar på ljus, suddig syn, kräkningar och ögonsmärta. När dessa symptom uppstår är det viktigt för individen att gå till akuten, eftersom de vanligtvis indikerar att synförlusten snart kommer att följa.

Många människor som lider av intensiv huvudvärk som kallas migrän känner också ögonsmärta och tryck. Denna typ av huvudvärk orsakas av förändringar i både hjärnan och blodkärlen i närheten av den, vilket resulterar i inflammation som ofta blir smärtsam. Symptom på migrän inkluderar vanligtvis illamående, kräkningar och knullrande i ena eller båda sidorna av huvudet. Fotofobi, som är ljuskänslighet, uppträder också ofta. En känsla av tryck i ögonen är ofta ett tecken på att en migrän kommer för många människor, och det är vanligt att märka suddig syn, en blind punkt som plötsligt uppträder, tunnsyn och allmänt smärta i en eller båda ögonen.

Bihåleinflammation, en viral eller bakteriell infektion i bihålorna, är en annan orsak till ögonsmärta och tryck. Ett av de viktigaste symptomen är tryck runt bihålorna, som ligger nära ögonen och näsan. Andra tecken inkluderar hosta, nässäppa, dålig andedräkt och feber. Några av de främsta orsakerna till bihåleinflammation är bakterier, ett virus, allergener och svampar. Det bör noteras att akut bihåleinflammation brukar vara mindre än åtta veckor, medan den kroniska typen varar längre och är typiskt återkommande.