vad är orsakerna till tandkorssmärta?

Det finns många olika anledningar att en patient kan uppleva tandkranssmärta. Kronan kan placeras felaktigt eller dåligt monterad, vilket kan irritera tandköttet eller orsaka känslighet i de närliggande tänderna. Patienten kan känna smärta om en rotkanal utförs felaktigt innan kronan placeras. En krona som har varit på plats under en lång tid kan så småningom leda till att tandköttet återkommer. Vissa patienter kan borsta eller flossa för hårt i ett försök att ta hand om kronan, vilket kan leda till tandkärlsmärtor i närheten.

Tandkranssmärta är ofta resultatet av en olycklig krona eller en som inte sitter på tanden korrekt. Detta kan uppstå på grund av att formen den gjordes av eller det ursprungliga intrycket av tanden var felaktigt, eller tillverkaren gjorde det inte så att det passade som det borde. Kronan kan då förvärra den omgivande tandköttvävnaden eller skapa områden som är mottagliga för uppbyggnad av bakterier och därmed infektion. Det kan också sitta för högt, vilket påverkar tänderna ovanför eller under och leder till känslighet.

En krona placeras ofta på en tand efter att en rotkanal har gjorts på den, om den proceduren är felaktig kan patienten känna kronvärk. Ibland lämnas en liten del av rotmassan i kanalen. Det är också möjligt för fyllningen som placeras i kanalen för att komma in i områden i tanden där det orsakar irritation och obehag.

En annan orsak till tandkorssmärta är recessionen i tandköttet vid basen av den drabbade tand. Detta är ofta ett problem med kronor som har varit på plats under en lång tid, om de är till och med något dåliga, kan de inte orsaka smärta först men kan påverka gingivalvävnaden, vilket orsakar att det återkommer. Så småningom kan detta utsätta en del av roten på tanden, vilket leder till känslighet och smärta.

Patienter som har tandkronor instrueras typiskt att ta extra hand om den tand och omgivningen, eftersom det kan vara mer troligt att mat och andra partiklar samlas där och gör det mottagligt för infektion och andra problem. Ibland kan patienter vara överdrivna om rengöring och skadar den närliggande tuggummivävnaden. Detta kan leda till smärta, inflammation och blödning nära kronan.