vad är orsakerna till yrsel?

Orsaker till yrsel är många, och det kan vara svårt att lista dem alla. Det är också viktigt att beskriva yrsel. Vissa människor använder termen för att innebära svaghet, medan andra innebär förlust av balans, problem att koncentrera sig, känna sig lätta, känna sig illamående eller ha “rumspinnande” känsla eller svaghet. På grund av de många saker som kan listas som en del av att vara “yr,” ökar antalet potentiella orsaker avsevärt.

Många orsaker är inte allvarliga sjukdomar, men det finns några saker som kan vara. Att vara yr kan vara ett tecken på huvudskada, och vem som helst talar om att ha yrsel, illamående, känslor av svimhet, förvirring eller ljusthet efter huvudskada bör kontrolleras för allvarlig hjärnskada. Människor som har överdoserat på medicin eller på alkohol kan vara lätta. Stroke eller hjärtinfarkt kan orsaka dessa känslor, som kan dehydrering, migrän och vissa sjukdomar relaterade till åldrande som perifer neuropati.

Även om det är viktigt att förstå de allvarliga orsakssambanden i detta tillstånd är det också rättvist att säga att många människor blir yrliga av förklarliga och icke farliga skäl. Att ta vissa mediciner kan orsaka detta tillstånd, som kan vara på ett kryssningsfartyg. Ofta när människor pratar om att inte kunna balansera, kan de ha små problem med sitt inreör och tillståndet kan diagnostiseras som labyrintit. Ibland har människor ett tillstånd som kallas Meniere’s sjukdom, vilket orsakar överskott av vätska i örat och kan resultera i yrsel. Beroende på orsak kan läkemedel hjälpa till att sluta känslorna.

Vissa människor upplever svindel eller snurrande känslor när de byter positioner. Detta kan vara ett resultat av blodtrycksförändringar när en person går från sittande till stående. Alternativt, ibland kallas detta bara godartad paroxysmal positional vertigo. Det kan bero på åldrande, även om det ibland kan orsakas av huvudskada eller andra faktorer. Det är vanligtvis inte en stor oro, men folk bör vara försiktiga, särskilt när de står upp eller går ut ur sängen på morgonen.

En annan orsak till tillståndet är panikattacker. Vissa människor lider sant svaghet, och inte bara när de utsätts för saker som de fruktar som höjder. En del av anledningen till att den spinnande känslan eller känslan av illamående kan resultera är att människor som har ångestattacker kan hyperventilera. Detta kan resultera i lägre än normala syrehaltar i hjärnan som kan göra världen snurrande, eller kan få en person att känna sig ljust eller svag.

I de flesta fall där svimmade känslor inte orsakas av allvarliga förhållanden, är det viktigaste att se till att människor inte faller eller skadar sig själva under en yrig stavning. Detta blir särskilt viktigt när människor åldras, när de kan vara mer mottagliga för allvarliga skador från fall. Människor som rutinmässigt lider av svimmade känslor bör se sina läkare för att identifiera orsaken, hitta behandling om det behövs och lära sig sätt att modifiera beteende så att de kan skydda sig mot oavsiktlig skada från ett fall.